Un studiu recent dezvăluie existența în Kazahstan a unui misterios monument compus din blocuri mari de piatră, asemănător celui de la Stonehenge, informează site-ul Gentside découverte. Monumentul, descoperit din întâmplare de un căutător de comori, este vechi de 1.500 de ani și se întinde pe o suprafață de 120 de hectare.
În ciuda dimensiunilor impresionante, nu a fost descoperit decât în 2010, când un căutător de comori, înarmat cu un detector de metale, a găsit mai multe obiecte printre care și o șa ale cărei ornamente de argint l-au făcut să se creadă că acolo s-ar putea afla ceva mai deosebit.
Omul a contactat Academia de științe a Siberiei, care a datat ornamentul găsit pe șa ca fiind vechi de 1500 de ani. După ce a obținut toate aprobările necesare, echipa de cercetători a început săpăturile arheologice în anul 2014. Au fost dezgropate multe dale de piatră mari, plate, cu inscripții. Cea mai mică dală măsoară 4×4 metri, iar cea mai mare 34×24 metri.
Pietrele au fost tăiate și înfipte vertical în pământ, în același fel ca în monumentul megalitic de la Stonehenge. Monumentul din Kazahstan este însă mai recent și se întinde pe o suprafață mai mare. Cercetătorii nu știu ce populație a construit monumentul, ipotezele lor se bazează pe obiectele găsite în situl arheologic. Elementele decorative de pe aceste obiecte, asemănătoare perioadei târzii a imperiului roman, îi fac să creadă că s-ar putea să fi fost construit de o populație care cunoștea cultura respectivă și sugerează că ar putea fi vorba de o populație care a fugit din calea hunilor ce au ocupat Europa de Est și Asia Centrală între secolele I și VII ale erei noastre. Mai multe studii sunt însă necesare pentru a confirma această ipoteză.
www.maxisciences.com – 8 decembrie