Două mutații genetice din trei responsabile de apariţia cancerului sunt rezultatul unor erori, care au loc în timpul diviziunii celulare, un proces cheie pentru regenerarea organismului, afirmă un studiu american care ar putea alimenta și mai mult controversa cu privire la acest subiect.
„Există numeroase dovezi că evitarea anumitor factori, cum ar fi fumatul sau obezitatea, reduc riscul de cancer”, spune Cristian Tomasetti, profesor-asistent de Biostatistică la Centrul pentru Cancer de la Universitatea Johns Hopkins, unul dintre autorii noului studiu publicat pe 23 martie în revista „Science”.
„Dar, de fiecare dată, când o celulă normală se divide și copiază ADN-ul său pentru a produce două noi celule, ea face multe greșeli, un aspect ignorat multă vreme de ştiinţă”, explică el. Aceste erori „sunt cauze importante ale unor mutaţii genetice responsabile de apariţia cancerului şi acest factor a fost subestimat, nefiind considerat o cauză majoră a acestei patologii”, a adăugat profesorul Tomasetti. În total, „66% dintre mutaţiile canceroase rezultă din erorile comise atunci când celulele se divid, în timp ce 29% dintre ele sunt datorate factorilor de mediu și stilului de viață și 5%, eredităţii”, a spus dr. Bert Vogelstein co-director la Centrul pentru Cancer de la Universitatea Johns Hopkins, în timpul unei conferințe de presă.
„În cea mai mare parte a timpului aceste modificări sunt inofensive, dar, uneori, ele apar într-o genă care declanşează o formă de cancer, fapt care nu este altceva decât pur ghinion” al persoanei afectate, a conchis omul de știință./rcostea/vdraguta
(www.levif.be – 24 martie)