Acţiunile Băncii Transilvania, cea mai mare din România, s-au prăbuşit cu aproape 10% pe 14 ianuarie, după ce guvernul confirmase că impozitul pe active financiare va fi perceput trimestrial şi, prin urmare, se va ridica estimativ la 1,2% pe an. Acţiunile BRD-Socgen, cealaltă bancă românească listată la bursă, a pierdut doar 6%, posibil pentru că ea poate evita parţial impozitul, transferându-şi activele la alte entităţi din străinătate ale Societe Generale Group.
La mijlocul lui decembrie acţiunile companiilor din sectoarele energiei şi bancar de la bursa din Bucureşti au fost grav lovite când guvernul a anunţat noi planuri de a impozita companiile energetice şi bancare, urmărind să-şi mărească veniturile pentru a compensa deficitul bugetar.
Banca Transilvania a declarat într-un comunicat de presă că nu poate comenta impactul noilor impozite atât timp cât metodologia nu e publicată. Ordonanţa 114/2018 nu specifică clar dacă băncile vor trebui să plătească trimestrial rata impozitului pe activele lor financiare rezultată din rata medie ROBOR ori dacă se va face un calcul pentru întregul an, iar băncile vor plăti trimestrial doar câte un sfert din suma totală. Declaraţiile guvernului din 14 ianuarie par să indice prima variantă, care va avea un impact mai profund asupra băncilor.
Impozitul pe active financiare va fi plătit trimestrial, a confirmat pe 14 ianuarie pentru cotidianul Ziarul Financiar Darius Vâlcov, consilier al premierului. Concomitent, Economica.net a scris, citând surse neoficiale, că guvernul estimează venituri de 4 miliarde de RON (856 milioane de euro) de pe urma impozitului pe active financiare. Aplicat unei medii a activelor financiare de 440 miliarde RON în 2018 (baza folosită pentru calculul impozitării în 2019), veniturile estimate ar indica un impozit de 1,2% pe active. Acest fapt indică aşteptarea guvernului ca media ROBOR pentru maturităţile de trei şi şase luni să rămână în intervalul 3-3,5%.
Un impozit de o asemenea magnitudine este destul de important pentru sistemul bancar. Raportul profitului pe active (ROR) a fost de 1,76% în 2017 şi 1,30% în 2016, ceea ce este într-adevăr peste impozitul de 1,2% pe active, dar acest lucru înseamnă că cea mai mare parte a profiturilor sistemului bancar va merge la bugetul de stat în loc să meargă la acţionarii băncilor.
[bne IntelliNews este o publicaţie online economică independentă cu sediul la Berlin şi birouri editoriale în regiunile acoperite: Europa de Est, Asia Centrală, Africa şi Orientul Mijlociu – n.trad.]
INTELLINEWS.COM (Germania/internaţional), 15 ianuarie 2019 – Articol de Iulian Ernst (corespondenţă din Bucureşti)
http://www.intellinews.com/romanian-banks-stocks-plunge-over-high-tax-on-assets-154711/
Traducere: Andrei Suba