Suntem ultimii din Europa la reciclare şi campioni la depozitare, iar în prezent avem 13 proceduri de infringement şi 11 de preinfringement, declanşate pe mediu de către Uniunea Europeană. Prin urmare, este nevoie de măsuri urgente pentru reducerea poluării. O soluţie ar fi şi îndreptarea cât mai multor afaceri spre o economie circulară.
Reporter: Atena Teognoste – Principiul economiei circulare se referă la produse durabile inovatoare, dar și mai ieftine. În România există deja companii care aplică acest principiu: de la farfurii comestibile din tărâțe, pavaje din rumeguș, ambalaje de carton din hârtie reciclată sau haine reutilizate. Alexandru Grădișteanu ne vorbește despre reciclarea mobilierului.
Alexandru Grădişteanu: Pentru că preluăm mult pal, el nu are soluții de reciclare. Nu poți decât să îl tai ce-i rupt și să inventezi un obiect nou. Dintr-un birou facem niște noptiere, din niște birouri mai mici facem bănci de școală, din scaune, le luăm roțile rupte, de la alte scaune le luăm mânerele, le retapițăm şi devin ca noi.
Reporter: Asociația Economiei Circulare își propune să creeze în viitor și un incubator de afaceri.
Daniela Șerban: Vom apela la idei şi la antreprenori creativi care vor să se implice în acest domeniu, astfel încât să avem o colecție de idei și, ulterior, să îi ajutăm cu consultanță specializată în economie circulară, consultanță de mediu, finanțare. Este foarte importantă și soluția tehnică, astfel încât o idee să o transformăm într-un produs, iar la final putem avea și afaceri la cheie./csimion/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 decembrie