Pericolul extinderii violenţelor şi conflictelor din zona Orientului Mijlociu rămâne o temă de actualitate, însă de data aceasta presa internaţională stă sub semn electoral. În Bulgaria „Partidul de centru-dreapta GERB a câştigat alegerile parlamentare anticipate”, titrează Sega, însă ziarul 24 de Ore precizează că „Partidul de dreapta nu are o majoritate absolută, conform rezultatelor prognozate”. „Opt partide în noul parlament de la Sofia”, remarcă Trud, Dnevnik anunţă că „Partidul Socialist Bulgar recunoaşte înfrângerea şi anunţă că rezultatele sunt dezamăgitoare”, iar The Guardian concluzionează: „Turbulenţele politice din Bulgaria continuă după ce alegerile au dat un rezultat ambiguu.” Şi rezultatele alegerilor legislative din Letonia, ţară baltică, desfăşurate sâmbătă sunt atent urmărite de publicaţiile internaţionale. „Partidul pro-rus a obţinut cele mai multe voturi în Letonia, dar o coaliţie de centru-dreapta are majoritatea şi este gată să rămână la putere”, constată EU-Observer. Pe de altă parte, The Guardian consemnează că „După acţiunile Kremlinului în Ucraina şi o retorică în creştere referitoare la protejarea etnicilor ruşi au existat îngrijorări în rândul elitei letone că minoritatea semnificativă, vorbitoare de limbă rusă, ar putea fi folosită pentru a oferi Moscovei un punct de sprijin în micul statul baltic”.
„Rezultatul legislativelor letone nu schimbă echilibrul politic. Dar coaliţia de guvernământ trebuie să ia în calcul un partid pro-rus care nu renunţă, pe fondul crizei ucrainene şi redresării economice fragile”, conchide La Croix. Scrutin şi în Brazilia, dar prezidenţial. Diario de Noticias se foloseşte de prilej pentru a analiza contrastele ţării latino-americane şi opinează: „Brazilia nu este pentru începători”. „Cea mai mare dramă a Braziliei”, continuă ziarul portughez, „nu este aceea că are probleme, ci faptul că aceste probleme continuă să fie minimalizate, amânate şi machiate într-o manieră neruşinată şi nesancţionată, cum ar fi Cupele Mondiale sau Jocurile Olimpice. Aceste alegeri sunt o evidenţă dureroasă: în eterna ţară a viitorului, prezentul continuă să fie ignorat în mod spectaculos”, încheie Diario de Noticias. Butoiul cu pulbere din Orientul Mijlociu ameninţă pacea lumii. „Statul Islamic este mai periculos decât conflictul dintre Rusia şi Ucraina”, notează publicaţia poloneză Dziennik, iar La Libre Belgique aduce argumentul experţilor militari care susţin şi insistă că „bombardamentele aeriene nu vor fi suficiente pentru a câştiga războiul împotriva Statului Islamic”. Gazeta belgiană traduce şi costurile pentru anjagamentul în luptă al coaliţiei internaţionale: „10 milioane de dolari pe zi pentru a lovi ISIS”. Avertismente îngrijorătoare dă şi The Guardian: „Atacurile aeriene împotriva organizaţiei extremiste nu funcţionează, afirmă kurzii sirieni”. O altă posibilă mutare spectaculoasă reţine atenţia comentatorilor. „După anunţul Suediei că va recunoaşte statul palestinian, Israelul îl convoacă pe ambasadorul ţării scandinave”, scrie El Mundo, iar Jerusalem Post ţine să sublinieze: „Suedia clarifică: Recunoaşterea statului palestinian va merge mână în mână cu negocierile”. Lumea creştină cunoaşte provocările sale. Biserica Romano-Catolică se reuneşte într-un sinod extraordinar dedicat familiei şi subiectelor sensibile precum contracepţia, avortul sau divorţul.
„Papa a deschis întâlnirea la nivel mondial – un posibil punct de reper al papalităţii sale – criticându-i pe „păstorii cei răi” că îi nedreptăţesc pe credincioşi, renunţând să asculte de Dumnezeu şi să se lase conduşi de Duhul Sfânt”, precizează The National Catholic Reporter. La Croix, în schimb, observă distanţa profundă între învăţătura Bisericii despre căsătorie şi punerea sa în practică printre catolici astăzi şi subliniază: Papa Francisc invocă „darurile ascultării şi confruntării, şi o privire axată spre Hristos”.
(Iulia Lăpădat)