La Timişoara începe astăzi, 7 octombrie, prima ediţie a Festivalului „Tradiţii la români”, eveniment ce se va desfăşura în perioada 7-8 octombrie, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul.
Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii Sibiului aniversează cele şapte decenii de la înfiinţare prin două spectacole susţinute, în Timişoara şi Satu Nou. „Junii Sibiului” urcă pe scena Festivalului „Tradiţii la români”, în data de 8 octombrie 2014, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timişoara. Din program fac parte renumite suite coregrafice şi momente solistice în interpretarea sibienilor Daniel Rosalim, Adrian Neamţu, Codruţa Rodean, Răzvan Năstăsescu, dar şi a colaboratorilor din ţară: Andreea Haisan, Nicu Mâţă, Gabriel Dumitru şi Paul Ananie.
Cei 70 de ani de activitate sunt serbaţi alături de ansamblurile gazdă „Banatul” şi „Timişul” şi invitaţii „Mureşul” şi „Maria Tănase”. Nu lipsesc nici soliştii de renume ai muzicii populare româneşti: Tiberiu Ceia, Elena Jurjescu Todi, Luca Novac, Leontina Pop, Dorina Oprea, Dorina Grad, Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu, Carmen Popovici Dumbravă, Ramona Viţa, Adrian Stanca, Stana Stepanescu, Ciprian Pop.
“Junii Sibiului” trec graniţa la românii din Satu Nou, Voivodina, în data de 9 octombrie, a.c. Cântecele şi jocurile populare vor răsuna începând cu orele 20 :00, pe scena Sălii Sportive. Aceasta este cea de-a treia întâlnire a Junilor Sibiului cu comunitatea românilor din Banatul Sârbesc, după cele din 2007 şi 2012. Ansamblul participă cu o delegaţie formată din 50 persoane, sub conducerea muzicală a lui Gabriel Popescu; coregraf şi manager Silvia Macrea.
Spectacolele fac parte din seria de evenimente dedicate anului aniversar 2014, ce marchează 70 de ani de la înfiinţarea primei formaţii de dansuri populare din România: “Junii Sibiului“. Proiectul ‘Aniversare “Junii Sibiului” – 70 de ani’ este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu, pe agenda culturală 2014.
Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii Sibiului
Cea mai veche formaţie de dansuri populare a României, devenită patrimoniu universal: Junii Sibiulu, s-a născut în 1944, din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea şi s-a transformat în mers din formaţie de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă. În anul 1992, Ansamblul Junii Sibiului se uneşte cu orchestra Cindrelul şi primeşte statutul de ansamblu profesionist, în semn de recunoaştere a valorii corpului de dansatori şi instrumentişti, precum şi a bogăţiei şi diversităţii repertoriului abordat. Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii Sibiului este condus de directorul Dumitru Giurcă Notar, iar în anul 1999, ansamblul devine parte integrantă a Centrul Judeţean al Creaţiei Populare, condus de Traian Rapiţă, apoi de Ioan Dinu şi din 2005, de Silvia Macrea, fiica maestrului Ioan Macrea. În repertoriul ansamblului se regăsesc jocurile populare din Transilvania, Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea, din patrimoniul muzical-coregrafic european, toate prezentate în costume specifice. Ansamblul valorifică deopotrivă obiceiuri, precum Prinsul văruţelor, Înălbitul pânzelor, Culesul viilor, Intrarea fetei în horă, Căluşul, Drăgaica, Capra, Căiuţii, şi jocuri bătrâneşti din zona Sibiului: Hodoroaga, Banu Mărăcine, Coconiţa, Glâmboaca. Fluierul de Mărginime, imaginea feciorului care joacă simultan cinci fete, „bituşca” ciobănească, pălăriile bogat ornamentate de Avrig, coiful de fată şi vălitorile de pe Valea Hârtibaciului, şirurile neobosite de 20 de piruete sau ponturi fecioreşti concură la crearea momentelor muzical-coregrafice, completate de proiecţii video şi efecte tehnice moderne. Toate suitele de jocuri şi obiceiuri pot fi adaptate reprezentaţiilor cu 4 -20 de perechi de dansatori, în săli de spectacol sau în spaţii mai puţin convenţionale.
Bogăţia şi diversitatea repertoriului, tehnica dansatorilor, instrumentiştilor şi soliştilor vocali au fost aplaudate în cele peste 600 de turnee efectuate în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa şi au fost recompensate cu premii şi medalii. Statutul de ambasador al spiritualităţii româneşti a fost recunoscut şi în 1986, când „Junii Sibiului” a fost prima formaţie de dansuri româneşti prezentă într-un turneu în SUA; în 2006, la Patras, când ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007, în 2009 când ansamblul a fost invitat să evolueze pentru demnitarii prezenţi la Summit-ul NATO de la Bucureşti şi în 2012 când ansamblul a fost invitat la Dineul Oficial organizat de UEFA şi la Summit-ul NATO de la Sibiu.
(Surse : www.sibiu100.ro, www.juniisibiului.ro)
Ada Ionescu