Fondul Monetar Internaţional cere statelor să-şi majoreze cheltuielile cu infrastructura pentru a consolida redresarea lentă a economiei mondiale. Majorarea investiţiilor în infrastructură, precum autostrăzi şi poduri, este una din puţinele pârghii care au rămas disponibile pentru a sprijini creşterea în economiile avansate, ţinând cont că au fost deja adoptate politici monetare relaxate. „În toate economiile majorarea investiţiilor va ajuta la avansul economiei pe termen mediu”, se arată în raportul „‘Perspectivele economiei mondiale” (World Economic Outlook), publicat în 7 octombrie.
În aprilie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2014 şi 2015, pe fondul tensiunilor geopolitice din Ucraina şi al dificultăţilor cu care se confruntă anumite state emergente. După un avans de 3% în 2013, Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,6% în 2014 şi cu 3,9% în 2015, ceea ce reprezintă un recul de 0,1 puncte în ambele cazuri comparativ cu precedentele estimări publicate în luna ianuarie a acestui an.
Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere la 2,4% estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook. În raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creştere de 2,2% pentru economia românească. Autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă la o creştere economică de 2,8% în acest an chiar dacă avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%. În 2013, economia românească a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de creştere din Europa.
Guvernul a aprobat un amendament la Acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru finanţarea primei faze a Proiectului ”Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 locuitori”.
Prin acest amendament, economiile realizate pe parcursul implementării proiectului, 5.870.000 de euro din împrumut, sunt alocate pentru finanţarea a patru noi subproiecte, în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Teleorman.
În România Ministerul Fondurilor Europene derulează procedura de achiziţie a alimentelor destinate persoanelor defavorizate. Ajutoarele pentru aceste persoane vor fi achiziţionate din fonduri special alocate de UE din Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), pe care ţara noastră le atrage prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.
Sunt cumpărate peste 6,6 milioane de pachete care vor fi distribuite unui număr de 3,3 milioane de persoane.
Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate a fost transmis oficial Comisiei Europene la mijlocul lunii septembrie . Ministerul Fondurilor Europene estimează că programul va fi aprobat încă în acest an, ceea ce înseamnă că programul trebuie implementat pentru a fi asigurată angajarea sumelor aferente anului 2014 şi a prefinanţării aferente. Valoarea fondurilor UE alocate pentru anul 2014 este de peste 108 milioane de euro.
Grupul rus Gazprom se aşteaptă ca anul viitor să-şi redreseze producţia de gaze naturale graţie unei creşteri de cel puţin 5%. Din cauza lipsei unei înţelegeri cu Ucraina pe tema preţului gazelor naturale, în acest an producţia de gaze naturale realizată de Gazprom ar urma să scadă la 463 miliarde metri cubi faţă de 487,4 miliarde metri cubi în 2013. Mai mult, analiştii de la Sberbank se aşteaptă ca producţia de gaze a Gazprom să coboare în acest an până la 450 de miliarde de metri cubi, cea mai mică producţie realizată de Gazprom după 1989. În primele nouă luni ale acestui an, Gazprom a produs o cantitate de 311,6 miliarde metri cubi de gaze naturale.
În ultima vreme, Gazprom a început să piardă teren în faţa concurenţilor locali precum Novatek sau Rosneft care sunt mai flexibili atunci când este vorba de negocierea contractelor. Potrivit analiştilor de la Sberbank, concurenţii Gazprom şi-au dublat cota de piaţă în Rusia până la 35% în acest an, de la 18% în 2009, an în care producţia Gazprom a atins cel mai scăzut nivel, 461,5 miliarde metri cubi.
Un britanic cheltuieşte aproximativ 50.000 de lire sterline pe alcool în timpul vieţii, susţine un ONG. Potrivit organizaţiei Macmillan Cancer Support, fiecare britanic dă anual circa 787 de lire pe alcool, iar londonezii considerabil mai mult. Studiul, realizat de compania OnePoll, a fost realizat pe un eşantion de 2.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Rezultatele au indicat că bărbaţii cheltuiesc pe alcool în medie 934,44 de lire pe an, prin comparaţie cu femeile care cheltuiesc doar 678,60 de lire.
ONG-ul va solicita o lună de abţinere de la băutură în luna octombrie pentru a creşte gradul de conştientizare asupra beneficiilor pentru sănătate şi a economiilor financiare pe care le aduce această decizie.