Cercetătorii Eric Betzig, Stefan Hell şi William Moerner au primit miercuri Premiul Nobel pentru Chimie pe anul 2014, pentru descoperirile în domeniul microscopiei de superrezoluţie. Cei trei au reuşit să transforme microscopul optic într-un nanoscop, fapt care permite observarea proceselor moleculare în timp real.
Anunţul de astăzi vine după ce, ieri, s-a acordat Premiul Nobel pentru Fizică. Acesta a fost împărţit de 3 cercetători japonezi pentru invenţia diodelor care emit lumină albastră. Luni s-a anunţat primul premiu, cel pentru Medicină.
Vineri se va anunţa un premiu mult aşteptat – este vorba de Nobelul pentru Pace, iar mâine cel pentru Literatură, urmând ca vineri să se facă anunţul premiului pentru Economie. Premiile vor fi înmânate la 10 decembrie.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 octombrie
Stefan Hell, 52 de ani, este un cercetător german născut la Arad şi unul din directorii prestigiosului Institut Max Planck . Mai precis, el conduce departamentul de Chimie Biofizică din Gottingen.
Din 2012, este membru de onoare al Academiei Române . De asemenea, Hell deţine titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnice Bucureşti.
Stefan Hell a plecat în Germania în 1978, după primul an de liceu, urmat în Timişoara, stabilindu-se împreună cu părinţii la Ludwigshafen. A absolvit cursurile Universităţii Heidelberg (Germania) în 1990.(- n.n)