Forţele Armate ale Bulgariei se pot aştepta la „consecinţe catastrofale”, dacă nu se eliberează repede de dependenţa de armamentul rusesc învechit şi de întreţinerea acestuia, declară, într-un interviu pentru BBC, ministrul interimar al apărării de la Sofia, Velizar Şalamanov. Potrivit afirmaţiilor sale, faptul că Bulgaria se bazează pe o tehnică învechită, din perioada sovietică, pentru care încă mai sunt necesare piese de schimb şi mentenanţă din Rusia, este rezultatul a 10-15 ani de administrare proastă a forţelor armate bulgare.
Şalamanov a spus că, în condiţiile actualei confruntări a NATO cu Rusia din cauza rolului său în conflictul din Ucraina, Bulgaria este obligată să se bazeze pe vecinele sale Grecia şi România, pentru a îşi apăra propriile frontiere de la Marea Neagră.”Sectorul critic este în principal apărarea antirachetă, având în vedere că toate radarele, rachetele sol-aer şi avioanele de vânătoare sunt produse în Uniunea Sovietică, iar mentenanţa acestora, în special a avioanelor de vânătoare, depinde în mare măsură de modernizarea motoarelor şi de alte dotări din Rusia”, a mai arătat Şalamanov.
Bulgaria, în prezent, alocă doar 1,3% din bugetul său anual pentru apărare, la un procent impus de NATO de cel puţin 2%, menţionează BBC. Agenţia adaugă că alte armate din fostul Tratat de la Varşovia au recurs la diverse strategii pentru a îşi întrerupe dependenţa de tehnica din perioada sovietică.
În anul 2013, Polonia a demarat cele mai mari achiziţii militare realizate de un stat membru NATO, iar bugetul pe care-l alocă pentru apărare se ridică la 1,95% din PIB. Ungaria şi-a înlocuit avioanele MiG cu avioane Gripen, în anul 2009.
După Bulgaria, Slovacia este cea mai vulnerabilă forţă a NATO în ceea ce priveşte tehnica militară demodată – circa 70% din tehnica terestră a armatei slovene şi 90% din muniţia sa sunt cu termen expirat de folosinţă, potrivit Institutului Central de Politici Europene de la Bratislava.
Şalamanov îşi exprimă îngrijorarea în ceea ce priveşte comportamentul pro-rus din Bulgaria. Potrivit afirmaţiilor sale, la alegerile din data de 5 octombrie, câteva partide au acordat mai multă importanţă colaborării cu Rusia şi aderării la Uniunea Euroasiatică decât îmbunătăţirii nivelului de integrare a ţării în NATO şi UE. „Acest lucru crează tensiuni şi confuzii, inclusiv în cadrul forţelor armate”, declară ministrul interimar, citat de BBC.
DNEVNIK (Bulgaria), 14 octombrie
Traducerea: Mirela Petrescu