Compania italiană Enel şi-a anunţat intenţia de a-şi vinde activele pe care le deţine în şase întreprinderi româneşti de distribuţie de electricitate. O decizie care pune în dificultate guvernul, Bucureştiul temându-se ca aceste societăţi strategice să nu ajungă pe mâini proaste.
Anul acesta, toamna va fi călduroasă în România. Guvernul va trebui să se înţeleagă cu compania italiană de electricitate Enel (Ente Nazionale per l’Energia Elettrica), care doreşte să vândă activele pe care le deţine în şase întreprinderi de distribuţie dde electricitate. Ea le-a achiziţionat în urmă cu 9 ani, după privatizările masive care au precedat integrarea europeană a Bucureştiului.
Prin urmare, România cere companiei Enel o compensaţie în valoare de 500 de milioane de euro, prevăzută printr-un contract semnat cu una dintre întreprinderile vizate. Tonul discuţiilor este încă unul politicos şi diplomatic, dar se simte deja apropierea unei încleştări între România şi vechil său partener, puternica Enel.
Ministrul român al Energiei, Răzvan Nicolescu, oficial în vizită la Roma pentru o reuniune a Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), s-a întâlnit cu conducerea Enel de două ori în două zile – mai ntâi singur, apoi însoit de omologul său italian Federica Guidi.
Răzvan Nicolescu a fost suficient de clar pe cât îi permite funcţia: «Enel trebuie să fie corect faţă de România». Un mod de a face să se remarce că, în această operaţiuner lucrativă (Enel se aşteaptă să-şi vândă activele din România şi Slovacia cu 4,4 miliarde de euro), compania scaote pe piaţă active strategice pentru Bucureşti.
«M-am întâlnit cu d-na Guidi şi am am abordat mai multe subiecte: cooperarea pe scară europeană, dar şi cazul Enel», a relatat ministrul român. «De asemenea, am avut ocazia de a discuta cu cei din conducerea Enel: am luat cunoştinţă de priorităţile grupului şi le-am expus şi pe acelea ale guvernului român. Noi suntem foarte atenţi la vânzarea unor părţi ale societăţii Enel Distribuţie Dobrogea, situată la Constanţa, nu departe de graniţa cu Ucraina şi deci nu departe de Rusia».
Enel deţine 51% din activele acestei companii şi Bucureştiul ar dori ca aceste părţi să nu încapă pe mânii proaste. Preventiv, guvernul român a votat recent un amendament care îi permite statului să cumpere active ale întreprinderilor şi deci şi întreprinderea de stat Electrica poate dobândi părţi din companii private.
Enel deţine majoritatea activelor acestor şase întreprinderi. Veniturile de pe urma exploatării celor 90.000 de kilometri de reţea electrică ajung la 1,1 miliarde de euro. Cifre care au atras unii investitorii – printre care şi China, pe care România pare să o primească cu braţele deschise. După participarea sa la finanţarea centralei electrice de la Cernavodă, Beijingul ar putea participa la nişte proiecte ale centralei hidroelectrice.
«Am insistat asupra faptului că Dobrogea are o importanţă strategică pentru noi, în măsura în care viitorul economic al acestei companii va avea un impact asupra securităţii noastre regionale», a precizat ministrul Energiei. «De asemenea, am anunţat la Enel că guvernul român abordase deja nişte potenţiali cumpărători, dar că ofertele întreprinderilor româneşti vor fi examinate cu mare bunăvoinţă». Răzvan Nicolescu nu a dat niciun nume, dar fiecare putea înţelege că el evoca interesul comopaniei Electrica şi al întreprinderii chineze State Grid Corporate.
Enel ar vrea să încheie aceste cesionări până la sfârşitul anului, dar Bucureştiul ar putea să-i pună piedici dacă cerinţele sale nu vor fi respectate: «Am avut întotdeauna relaţii bune cu Enel. Dacă ea vrea să continue să investească, o vom primi cu braţele deschise; dar, dacă ea vrea să se retragă, o vom face să remarce că cel mai mic dintre lucruri este acela de a lua în calcul interesele guvernului.».
Guvernul român şi-a anunţat intenţia de a recurge la un arbitraj la Curtea Internaională de Arbitraj a Camerei Internaţionale a Comerţului de la Paris, pentru a cere companiei italiene despăgubiri în valoare de 520 de milioane de euro pentru vânzarea activelor întreprinderii Electrica Muntenia Sud.
În 2005, Enel cumpărase sucursalele întreprinderii de stat de distribuţie electrică care operează în vestul şi în sud-est României. În 2008, grupul italian preluase controlul asupra Electrica Muntenia Sud la preţul de 432,9 milioane de euro. Potrivit guvernului, Enel, care deţine 64% din capital «are obligaţia de a dobândi un pachet de 23,57% din acţiunile» întreprinderii Electrica Muntenia Sud, deţinute încă de compania de stat.
Retragerea bruscă a companiei Enel nu a fost apreciată nici de personalul politic, nici de întreprinzători. Totuşi, dacă aceştia din urmă pot disperţui un investitor care «muşcă şi fuge», un observator atent va vedea că intensitatea furiilor guvernamentales are poate de-a face cu alegerile prezidenţiale din luna noiembrie – la care premierul Victor Ponta pare favorit.
OSSEERVATORIO BALCANI E CAUCASO (16 octombrie 2014)
Traducerea şi adaptarea: Rodezia Costea