La aproape un an de la deschiderea pieţei muncii pentru români şi bulgari, numărul angajaţilor din cele două ţări, care au ales să meargă la lucru în Olanda rămâne relativ redus, deşi Guvernul de la Haga a lansat o serie de temeri şi avertismente anul trecut. Într-o scrisoare publicată de presa olandeză şi cea britanică, ministrul olandez al afacerilor sociale vorbea de un adevărat tsunami de salariaţi români şi bulgari, care vor invada piaţa muncii din Regatul Ţărilor de Jos. Ambasada României la Haga a evaluat migraţia forţei de muncă şi a comunicat datele în cadrul unei dezbateri cu titlul „Cum să menţinem avantajele liberei circulaţii a forţei de muncă, diminuând efectele negative ale acesteia”.
Cod portocaliu – declara anul trecut, în luna august, ministrul olandez al afacerilor sociale, Lodewijk Asscher, momentul în care piaţa muncii va fi complet liberă pentru români şi bulgari. Ultimele luni ale lui 2013 au fost marcate de o adevărată isterie atât din partea politicienilor, cât şi a presei olandeze. Nimeni nu avea urechi să audă argumentele specialiştilor în migraţie. La aproape un an de la deschiderea graniţelor, autorităţile olandeze înghit cu greu statisticile. Din 74.000 de migranţi intraţi în ţară, în prima jumătate a anului, mai puţin de 3.000 sunt români.
La nivel european, Olanda vrea revizuirea câtorva directive în domeniul migraţiei forţei de muncă, dar şi înfiinţarea unei platforme pentru combaterea muncii la negru. La nivel naţional, guvernul pregăteşte o lege împotriva angajatorilor care, prin contractele de muncă încheiate, aparent legale, evită respectarea drepturilor angajatului.