Bruxelles – La o reuniune a miniştrilor de externe desfăşurate luni (20 octombrie), în Luxembourg, statele UE au hotărât să menţină sancţiunile împotriva Rusiei şi să îşi coordoneze mai eficient eforturile vizând soluţionarea crizei provocate de (maladia) Ebola.
După convorbiri, ministrul polonez de externe, Grzegorz Schetyna, le-a declarat jurnaliştilor că „miniştrii s-au pronunţat unanim pentru menţinerea sancţiunilor… aceasta este concluzia la care am ajuns, iar eu m-am bucurat să constat că nu au fost doar voci din ţările central- şi est-europene”. El a subliniat că, pentru ca UE să îşi relaxeze sancţiunile, Rusia va trebui să depăşească stadiul „gesturilor lipsite de importanţă”. El a mai spus că statele UE se tem de o eventuală reducere a gazelor ruseşti în timpul iernii, iar miniştrii au vorbit despre „necesitatea unei solidarităţi, care să fie ilustrată prin măsuri urgente şi concrete în eventualitatea unei asemenea situaţii”.
Declaraţiile sale au fost împărtăşite şi de miniştrii de externe din Letonia şi Lituania, dar şi de cel din Danemarca.
„Nu cred că trebuie să ne slăbim presiunile chiar acum… continuăm să considerăm drept inacceptabil comportamentul Rusiei”, a declarat ministrul Danemarcei, Martin Lidegaard.
În concluziile oficiale ale reuniunii se precizează: se înregistrează „numeroase încălcări” ale acordului de încetare a focului din 5 septembrie; pe teritoriul ucrainean, există „grupări armate ilegale”; frontiera dintre Rusia şi Ucraina este încă deschisă, iar rebelii proruşi deţin încă ostatici.
Comunicatul cere totodată şefilor rebelilor să nu îşi organizeze propriile alegeri în Doneţk şi Luhansk din estul Ucraine, luna viitoare, încălcând astfel termenii armistiţiului.
Convorbirile din Luxembourg survin după ce revista „Politico” a dezvăluit că liderul rus Vladimir Putin plănuia împărţirea Ucrainei încă din anul 2008.
Fostul ministru polonez de externe, Radek Sikorski, a afirmat că Putin i-ar fi spus premierului polonez Donald Tusk, aflat într-o vizită la Moscova, că „doreşte ca noi (Polonia) să participăm la această împărţire… şi a mai spus că Ucraina este o ţară artificială, Lvivul este un oraş polonez, aşa că de ce să nu aranjăm lucrurile între noi. Din fericire, Tusk nu a răspuns. Ştia că era înregistrat”.
Ulterior, Sikorski a afirmat că citatele „nu au fost autorizate” şi au fost „exagerate”, dar el nu a negat dezvăluirile, în timp ce Schetyna a refuzat să comenteze.
(www.euobserver.com – 21 octombrie)