La Roma începe, astăzi, Conferinţa privind frauda alimentară în Europa, manifestare organizată de Italia, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii.
Conştientă de necesitatea de a consolida lupta împotriva înşelăciunii şi a practicilor frauduloase de-a lungul lanţului de aprovizionare cu alimente, Comisia Europeană, în colaborare cu Ministerul italian al Sănătăţii, a reunit la Roma responsabili europeni implicaţi în lupta împotriva fraudei şi criminalităţii alimentare, experţi în drept şi în reglementarea produselor alimentare, reprezentanţi din Poliţie şi Vamă, precum şi părţi interesate din cercurile industriale şi academice. Conferinţa din capitala italiană îşi propune să atragă atenţia asupra fraudei alimentare în scopul de a gândi mijloace mai bune de detectare a acestui fenomen şi de a concepe metode de luptă eficiente împotriva sa. Europa se bazează, de 35 de ani, pe un sistem de alertă rapidă pentru alimente şi furaje, care dă siguranţa că alimentele noastre respectă unele dintre cele mai înalte standarde de siguranţă alimentară din lume.
Rapoartele anuale pe care acest sistem le dă publicităţii arată că el este un instrument esenţial în identificarea şi retragerea produselor în cazul în care se constată că ele sunt periculoase pentru sănătate sau au fost obţinute prin fraudă. Reţeaua europeană permite un schimb rapid de informaţii între statele membre şi Comisie, în momentul în care se detectează riscuri pentru sănătatea publică în lanţul alimentar şi furajer. Toţi membrii sistemului, din care fac parte ţările Uniunii plus Norvegia, Lichtenstein, Islanda şi Elveţia, asigură un serviciu non-stop, astfel încât informaţiile urgente să fie trimise, primite şi soluţionate în mod colectiv şi eficient. Datorită lui s-au evitat numeroase riscuri pentru siguranţa alimentară înainte ca acestea să le cauzeze probleme consumatorilor europeni. Şi cine nu ţine minte scandalul cărnii de cal de anul trecut?
Industria alimentară românească a fost, pur şi simplu, zguduită în februarie 2013 de acuzaţiile care i s-au adus în acest scandal, iar ancheta a arătat că vinovaţii se găseau, de fapt, în altă parte. Scandalul a dus la înăsprirea sancţiunilor pentru fraude alimentare în ţările europene. În 2012, în Cehia, tot datorită reţelei de alertă de la nivelul Uniunii, a fost depisată o fraudă cu băuturi spirtoase, în urma apariţiei unor intoxicaţii cu metanol, soldate cu 36 de decese.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 octombrie