Marile teme în jurul cărora jonglează presa internaţională de astăzi sunt legate de votul de învestitură primit de noua Comisie Europeană, reluarea negocierilor nucleare cu Iranul, relaţiile cu Rusia, combaterea islamismului radical reprezentat de gruparea ISIS. Presa sportivă scrie pe larg depsre victoria tenismenei române Simona Halep în faţa numărului 1 mondial, Serena Williams.
Noua Comisie Europeană, condusă de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a primit la Strasbourg votul de învestitură din partea Parlamentului European. Potrivit EUobserver, „comparativ cu 2010, când a fost votată a doua comisie Barroso, majoritatea obţinută de Juncker este uşor mai mică, deşi numărul total al parlamentarilor a crescut de la 736 la 751”. „Pentru a-şi asigura majoritatea, Juncker a trebuit să facă unele concesii membrilor Parlamentului. A trebui să modifice portofoliul comisarului ungar, Tibor Navracsics, care nu va mai fi responsabil de cetăţenie ci de sport, cultură şi educaţie”, mai scrie EUobserver.
La Viena s-au reluat negocierile marilor puteri cu Iranul pe tema controversatului program nuclear al acestei ţări. Iranul, suspectat că ar urmări obţinerea bombei atomice, spune că programul nuclear are doar componentă civilă. Agenţia oficială de presă iraniană IRNA scrie că experţi de la Teheran şi reprezentani ai celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU discută punctele rămase nerezolvate la întâlnirea anterioară, pentru a se ajunge la un consens. Sceptic privind rezultatul discuţiilor, premierul israelian îşi exprimă îngrijoarea referitoare la un „acord prost” între părţi, ceea ce demonstrază că discuţiile avute cu preşedintele SUA la Washington nu l-au convins, scrie Jerusalem Post.
Rusia este o altă temă predilectă a presei internaţionale, de unde aflăm că economia ţării, afectată de sancţiunile impuse de Occident, şi-a încetat creşterea în septembrie. The Wall Street Journal scrie, citând datele furnizate de ministerul Economiei, că „în acest an Rusia ar putea înregistra cea mai scăzută creştere din 2009. Disputa Rusiei cu vesticii pe tema crizei ucrainene a adăugat o presiune suplimentară asupra economiei în timp ce sancţiunile şi nesiguranţa geopolitică alimentează ieşirea de capital şi omoară investiţiile”.
O mână întinsă către Rusia pare să vina însă din partea Statelor Unite, secretarul de stat John Kerry afirmând că SUA doresc să coopereze cu Rusia în soluţionarea problemelor globale. Aflat la Berlin, John Kerry a declarat că Rusia a „depăşit limita suveranităţii” în criza ucraineană. „Comunitatea internaţională doreşte ca această problemă să fie luată în serios de Rusia, cu care nu ne dorim conflict şi cu care preferăm să colaborăm pentru a rezolva problemele lumii”, notează DPA.
Combaterea islamismului radical reprezentat de gruparea ISIS este o altă temă urmărită cu atenţie de presă, care comentează schimbarea de atitudine a Turciei în privinţa furnizării de ajutor pentru luptătorii kurzi din Siria. Decizia autorităţilor de la Ankara de a permite luptătorilor kurzi peshmerga să treacă prin Turcia pentru a merge să lupte în Siria, la Kobani, împotriva grupării ISIS, este un efect al sporirii presiunilor internaţionale şi îi oferă preşedintelui Erdoğan oportunitatea de a elimina unele critici, chiar dacă îşi menţine părerea legată de PKK, scrie New York Times. Citată în presa turcă, revista germană Mannheimer Morgen comentează că motivul pentru care Turcia a refuzat până acum să întindă o mână locuitorilor din Kobani este faptul că se teme că ISIS ar putea organiza atacuri teroriste pe teritoriul său iar „acum se va vedea dacă luptătorii kurzi au o şansă reală sau nu”.
Presa sportivă internaţională scrie pe larg despre victoria jucătoarei de tenis din România Simona Halep în faţa Serenei Williams, la Turneul Campioanelor. Este prima victorie a româncei în faţa numărului 1 mondial. Amintim din presa străină titluri precum „Serena Williams, făcută de ruşine de Simona Halep în Singapore” (The Guardian) sau „Williams, zdrobită cu 6-0, 6-2 de Halep în finalele WTA” (Daily Mail).
(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)