Compania Microsoft, care a cumpărat în luna aprilie a acestui an divizia de telefonie mobilă a finlandezilor de la Nokia, a anunţat că nu va mai folosi acest brand pentru viitoarele modele pe care le va lansa. Telefoanele inteligente Nokia Lumia se vor numi Microsoft Lumia începând din această iarnă.
Nokia, devenită celebră pentru aparatele sale foarte rezistente şi pentru inovaţiile din domeniul telefoniei mobile, a avut o istorie îndelungată pe piaţa de profil. De la dominaţia sa categorică din anii ’90 şi până la parteneriatul din 2011 cu Windows pentru platforma de operare a telefoanelor sale, compania a avut o evoluţie marcată de suişuri şi coborâşuri.
Iată cele mai reprezentative modele de telefoane cu care Nokia a intrat în istoria comuncaţiilor mobile:
Nokia Mobira Senator
În 1982, Nokia a creat primul telefon portabil pentru maşină din lume, Mobira Senator. Funcţiona pe sistemul analog Nordic Mobile Telephone şi cântărea aproape 10 kilograme…
Mobira Cityman alias „Gorba”
Mobira Cityman a fost primul telefon personal portabil creat de Nokia, cântărea 700 de grame şi costa în jur de …5500 de dolari. Aparatul a devenit celebru atunci când preşedintele URSS, Mihail Gorbaciov, a fost văzut folosind unul şi, de atunci, a primit porecla „Gorba”.
Nokia 1011
Modelul 1011, lansat în 1992, a fost primul telefon digital GSM fabricat de Nokia. Tehnologia de acum avansată conferea telefonului o autonomie de 90 de minute de funcţionare activă şi putea stoca 99 de numere.
Nokia 2110
Seria 2100 a apărut începând cu 1994, un model notabil fiind telefonul 2110. La timpul lansării, softul acestuia era considerat incredibil de avansat. Conţinea de asemenea un catalog pentru adrese, tonuri de apel variate şi clasicul joc „Snake”. 2110 a fost şi primul model care avea de acum celebra melodie Nokia, o adaptare după „Gran Vals” de Francisco Tarrega.
Nokia 9000 Communicator
Modelul Communicator din 1996 a fost primul telefon „all-in-one” de la Nokia. Avea serviciu de email, browser web, fax, editor de text şi grafice tip Excel. Şi asta cu mult timp înaintea erei Sidekicks, Blackberry şi a telefoanelor inteligente, în general. Ceea ce îl făcea greu accesibil tuturor era însă preţul: 800 de dolari. De aceea nici nu a avut succes de piaţă. Dar asta nu a împiedicat ascensiunea Nokia, care a devenit până în 1998 cel mai mare producător de telefoane mobile din lume.
Nokia 3210
Telefonul 3210 a apărut în perioada cea mai productivă a companiei. Lansat în 1999, telefonul era disponibil în şase culori, oferea posibilitatea de a trimite fotografii prin SMS, avea multe tonuri de apel şi o autonomie de funcţionare activă de 4 ore şi jumătate. Modelul a fost apreciat pentru durabilitate (nu se spărgea dacă era scăpat pe podea) şi pentru calitatea convorbirilor. În jur de 160 de milioane de exemplare au fost vândute, fiind cel mai de succes telefon Nokia din toate timpurile.
Nokia 6650
Nokia a lansat primul telefon cu tehnologie 3G din lume în 2002, modelul 6650. În anul următor, compania a lansat 1100, un telefon relativ ieftin, care costa pe atunci cam 130 de dolari. S-au vândut 200 de milioane de unităţi.
N-Gage
Modelul N-Gage din 2003 a fost un mobil care a încercat să atragă comunitatea pasionaţilor de jocuri. Versatilitatea sa, deşi inovativă, nu a atras vânzări prea mari: doar 3 milioane de exemplare, pentru 299 de dolari bucata. Eşecul s-a reflectat în cifrele din 2004, care au fost mult sub aşteptările de piaţă.
Două lovituri de graţie au urmat în 2007, când Nokia a rechemat 46 de milioane de telefoane care aveau probleme de funcţionare a bateriei şi când Apple a lansat primul iPhone.
5800 Xpress Music
Modelul din 2008 a fost primul telefon cu touch screen de la Nokia. Cu toate acestea, concurenţii Apple şi Google dominau deja piaţa în acel moment. Până în 2010, Nokia concedia 3.500 de angajaţi, deşi vânzările crescuseră uşor.
Nokia Lumia 800
În 2011, Nokia a lansat primul Windows Phone, Lumia 800. Modelul a fost primit destul de bine şi reprezenta rezultatul parteneriatului cu Microsoft.
Nokia Lumia 920
Nokia Lumia 920 a fost lansat în 2012 şi a creat destul entuziasm, însă utilizatorii de telefoane inteligente par să-şi fi mutat atenţia iremediabil către Samsung, Apple sau HTC.
Sursa: www.mashable.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă