Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Teatrul Naţional Dona Maria II, prezintă, în zilele de 15 noiembrie (21h00) şi 16 noiembrie (16h00), în sala Garrett, ultimul spectacol de teatru coregrafic semnat de Gigi Căciuleanu – Folia, Shakespeare & Co, realizat cu prilejul aniversării a 450 de ani de la nașterea lui William Shakespeare. Premiera națională a avut loc în data de 23 aprilie a.c., ziua de naștere a marelui dramaturg, la Teatrul Metropolis din București, iar cele două spectacole de la Lisabona deschid seria de reprezentații pe scenele internaționale.
Aflat în inima capitalei portugheze, Teatrul Naţional Dona Maria II promovează, printr-un banner impozant de pe fațada principală, numele spectacolului și al celebrului coregraf român. La mai puțin de trei săptămâni până la cele două reprezentații Folia, Shakespeare & Co din Lisabona, spectacolul este în plină promovare și a beneficiat deja de câteva importante anunțuri în mass-media din Portugalia.
Producţie a Fundaţiei Art Production, cu sprijinul JTI și al Asociației Global Art, spectacolul este interpretat de dans-actorii: Cristian-Daniel Osoloș, Rasmina Călbăjos, Alexandru-Mircea Calin, Lari Cosmin Giorgescu, Lucile Julaud, Ștefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Adrian Nour, Arcadie Rusu și Diana Spiridon, membri ai „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company“. Scenografia este semnată de tânăra și talentata Corina Grămoşteanu şi muzica de compozitorul Paul Ilea, care a creat inspirate variații muzicale pe tema binecunoscutei „Folia“, dans popular portughez a cărui frază muzicală a fost în vogă secole de-a rândul începând din Evul Mediu.
Creaţia coregrafică Folia,Shakespeare & Co, inspirată din operele și personajele dramaturgului britanic, prilejuieşte întâlnirea cu atmosfera din Cum vă place, Romeo și Julieta, Hamlet, Neguțătorul din Veneția, Cei doi tineri din Verona, Troilus și Cressida, Regele Lear sau Zadarnicile chinuri ale iubirii, printre altele.
După cum afirmă criticul de teatru Gina Șerbănescu în ArtAct Magazine „coregrafia este esențializare gestuală a spiritului adevărului, așa cum l-a gândit Shakespeare prin identitatea bufonului. Lumea întreagă devine o bufoniadă în sensul unui adevăr făcut vizibil prin masca nebuniei“.
La conferința de presă organizată înaintea premierei, Gigi Căciuleanu a declarat: „La acest Shakespeare, al Foliei, mă gândesc de foarte multă vreme, de când dansam bufonul în Lacul Lebedelor la Opera din București. L-am recitit pe Shakespeare și mi-am dat seama că exista o constantă: spune în niște fraze scurte adevăruri mari. În oricare frază, ne reprezintă pe noi, cei care suntem pe scenă, în șubrezenia noastră corporală, în nebunia minții, în fața unui public care nu ne judecă, dar care ne observă. Suntem observați și, atunci, reacționăm într-alt fel decât în sala de repetiții. Este extraordinar ce se întâmplă în spectacol, sub priviri care te transformă. Aici se petrece alchimia spectacolului“. Gigi Căciuleanu a mai adăugat: „Eu fac pe bufonul la fiecare indicație pe care o dau. Dacă ar fi să reiasă ceva din acest spectacol, acest lucru este inteligența interpreților“.
Director de teatru, coregraf, dansator şi profesor, Gigi Căciuleanu este una dintre cele mai originale personalităţi din universul dansului contemporan. Deţinător a numeroase premii şi decoraţii internaţionale, Gigi Căciuleanu a colaborat, de-a lungul anilor, cu artişti faimoşi din lumea dansului şi a muzicii: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, Maïa Plissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse. În prezent, deţine propria companie coregrafică (Gigi Căciuleanu Romania Dance Company), înfiinţată în anul 2007 la București.