După decenii de stagnare în cercetarea privind tratamentul herpesului, are loc în aceste zile o adevărată cursă umăr la umăr între trei companii americane din domeniul biotehnologiei şi al terapiilor imunologice – Genocea, Agenus şi Vical – care au anunţat rezultate promiţătoare în elaborarea unui vaccin împotriva herpesului genital.
O altă companie, de data aceasta australiană, numită Admedus, a anunţat şi ea rezultate pozitive ale testelor clinice privind un vaccin propriu. Chiar şi fundaţia lui Bill Gates finanţează o companie din Oregon, numită Tomegavax, care încearcă să creeze un vaccin.
Competiţia strânsă dovedeşte interesul deosebit pentru contracararea acestei afecţiuni care, numai în America, afectează circa 50 de milioane de persoane.
Infecţiile cu virusul herpes simplex (HSV) sunt, de altfel, foarte frecvente în întreaga lume. Herpes simplex 1 (HSV-1) este cauza principală a infecţiilor cu herpes care se manifestă sub formă de leziuni herpetice şi vezicule la nivelul gurii şi buzelor.
HSV-1 poate provoca, în anumite cazuri şi herpesul genital, dar HSV-2 este principala cauza a acestuia din urmă, transmis prin contact sexual. O persoană poate fi infectată cu HSV-1 sau HSV-2, fără să prezinte vreun simptom.
Tratamentul şi vaccinarea au pus probleme serioase cercetătorilor, care se luptă de ani buni cu acest virus. Marile companii farmaceutice au mai avut tentative de a crea un vaccin, dar rezultatele au fost neconcludente, mai mult decât atât, o serie de experimente realizate de GlaxoSmithKline au provocat reacţii nedorite, multe femei din cadrul studiului acuzând erupţii şi mai violente.
Cercetările actuale sună promiţător. Întrebările la care s-a găsit cel mai greu răspuns au fost legate de comportamentul virusului herpetic. Acesta se găseşte la nivelul terminaţiilor nervoase, fapt ce-i permite să „stea ascuns” în cea mai mare parte a timpului de sistemul imunitar, dar se „trezeşte” periodic provocând episoadele virale arhicunoscute. În aceste perioade, persoana infectată devine extrem de contagioasă.
Vaccinurile standard împrejmuiesc celulele B ale sistemului imunitar, asmuţindu-le asupra invadatorilor şi provocând răspunsul imunitar al anticorpilor. Această metodă nu a dat însă rezultate în cazul herpesului. Noile metode experimentate se concentrează pe activitatea alor celule, celulele T, pentru a reduce atacul viral.
Cele mai avansate rezultate au fost anunţate de compania Genocea, care afirmă că leziunile la nivel genital au înregistrat o scădere semnificativă în decurs de un an, între 42 şi 65%.
Printre efectele adverse ale vaccinului se numără oboseala, durerile musculare, sensibilitate şi durere moderată, dar nu s-au constatat reacţii grave.
Ideea pe care se bazează aceste companii este dezvoltarea unui vaccin destinat persoanelor care au deja virusul herpex simplex, dar scopul final ar fi obţinerea unui vaccin preventiv care să poată proteja pe oricine de contractarea acestui virus, transmis pe cale sexuală.
Bianca Ioniţă