Vaticanul deţine una dintre cele mai vechi, cuprinzătoare şi bine păstrate colecţii de texte vechi din lume şi a început în acest an un proces de digitalizare a acestora. Dincolo de învăţăminte catolice şi importante scrieri creştine, biblioteca Sfântului Scaun conţine manuscrise rare pre-columbiene, scrieri din China, colecţionate de primii exploratori papali, opere confiscate de la vechii oameni de ştiinţă – dar păstrate, din fericire, timp de secole sau variante antice ilustrate ale unor cărţi sfinte necreştine.
3.000 de manuscrise vor fi digitalizate până în 2018, iar în următorii 15 ani se doreşte includerea a peste 75.000 de titluri în bibilioteca virtuală a Vaticanului. În prezent, site-ul bibliotecii Vaticanului pune la dispoziţie câteva sute de colecţii de fotocopii ale unor cărţi, dar prin noul proiect de digitalizare se doreşte crearea unei baze de date mult mai complexe, în care documentele să poată fi analizate şi conţinutul lor să ofere posibilitatea de căutare a anumitor informaţii.
Dacă, în cazul restauratorilor de artefacte antice, Vaticanul se poate lăuda cu cei mai buni specialişti din lume, în domeniul ultimelor tehnologii nu are aceeaşi expertiză la îndemână şi de aceea, pentru a garanta securitatea noilor documente digitalizate, a apelat la un format de fişiere utilizat de NASA, numit FITS. Acest format permite stocarea de fişiere foarte mari şi vizualizarea datelor imagistice, oferind posibilitatea includerii de etichete şi de metadate (date descriptive) care pot indica: mărimea fişierului, data creării sale, data celei mai recente modificări, dimensiunile fotografiei digitale şi nenumărate altele. Similaritatea dintre datele stocate de NASA şi manuscrisele Vaticanului este dată de multitudinea de informaţii şi detalii necesare pentru identificarea sau catalogarea fişierelor.
Costul proiectului de digitalizare este estimat la 50 de milioane de euro, iar Vaticanul a declarat că va strânge aceşti bani pe parcursul anilor, deşi multă lume se întreabă dacă organizaţiile catolice, prin fondurile colectate în toată lumea, nu ar avea deja suficienţi bani pentru a susţine proiectul.
Site-ul proiectului de digitalizare poate fi accesat aici.
Bianca Ioniţă