Americanii se tem de atacuri cibernetice, mai ceva ca de jafuri şi crime
Institutul Gallup a făcut un sondaj de opinie cu privire la diverse fobii. S-a constatat că 70% din numărul americanilor îi consideră pe infractorii din mediul virtual cea mai mare ameninţare. Oamenii se tem pentru siguranţa cardurilor lor bancare şi a datelor personale din memoria computerului.
Violenţele sexuale şi crimele se regăsesc undeva la coada listei cu pericole şi spaime pentru americanul obişnuit.
Numai unul din trei americani chestionaţi se teme că ar putea deveni victima teroriştilor. De asemenea, respondenţii nu-şi fac griji pentru copii, cât timp aceştia se află la şcoală. Dar spargerea cardului bancar este un lucru groaznic. 69% din numărul locuitorilor din Statele Unite ale Americii au recunoscut că au această fobie.
Americanii moderni sunt dependenţi de plastic, a confirmat Anatolii Streliţov, directorul adjunct al Institutului pentru Securitatea Informaţiei de la Universitatea de Stat din Moscova.
„Nu se întâmplă să-ţi umble cineva în fiecare zi prin apartament, dar foloseşti destul de des cardul bancar. Există riscul să pierzi banii, iar apoi trebuie să mergi prin tribunale şi să dovedeşti că nu i-ai scos tu”, spune Streliţov.
Pe locul doi în lista spaimelor, se află teama că îţi sparge cioneva calculatorul de-acasă sau smartphonul. Cu toate acestea, în ciuda riscurilor, mulţi îşi stochează în memoria electronică documentele importante şi fotografii intime. În acest an, spărgătorii cibernetici au făcut un întreg serial cu fotografiile unor staruri mondiale goale-puşcă. Americanii îi invocă pe hackeri ca să-şi sperie copiii.
În Rusia însă, atacurile cibernetice nu înspăimântă pe nimeni: documentele importante se ţin în seifuri, iar banii bine număraţi se păstrează cel mai bine în buzunar, crede Dmitrii Kuzneţov, directorul companiei Positive Technologies.
„Din toate cardurile de plastic, 80% sunt pentru plata salariilor. Dacă în oraşele mari oamenii chiar plătesc cu cardurile, în provincie, chiar în suburbiile Moscovei, oamenii primesc salariul, fug la bancomat, scot de-acolo toţi banii şi apoi plătesc în numerar. În Rusia, această problemă este mai puţin actuală şi oamenii nu se sperie aşa uşor”, consideră Kuzneţov.
Neîncrederea în tehnologia de vârf îi salvează pe ruşi de pierderile mari. Recent, într-un mare lanţ de retail din SUA, 40 de milioane de cumpărători au devenit ţintă cu tot cu datele lor personale. În urmă cu câţiva ani, din baza de date computerizate a corporaţiei TJX, s-au scurs datele a peste 94 milioane de clienţi. În Australia, s-au spart peste 500.000 de cărţi de credit. Infractorii au început să fure imediat din conturile sparte. Tranzacţiile s-au făcut în 13 ţări şi s-au furat 30 de milioane de dolari. Hackerii operau din România, a spus la televiziunea NTD Russia, Brad Marden, lucrător la agenţia de combatere a criminalităţii cibernetice.
Cu câteva zile în urmă, în statul american Georgia, s-a dat sentinţa pentru estonianul Serghei Ţurikov. Judecătorul a spus că este unul din cei mai sofisticaţi criminali cibernetici din lume. El a colectat detalii privind cardurile de salarii şi le-a introdus în bancomate. În dimineaţa de 8 noiembrie 2008, le-a introdus în mii de bacomate din toată lumea. Trofeul infractorului s-a ridicat la 10 milioane de dolari şi criminalul a fost condamnat la 11 ani de închisoare
(Sursa: Kommersant, Federaţia Rusă).
Traducerea şi adaptarea: Viorel Patrichi