Sute de jurnalişti egipteni şi-au exprimat, duminică, obiecţiile faţă de angajamentul luat de editorii de ziare, de a nu publica relatări critice la adresa guvernului, calificând regresul în privinţa libertăţii de expresie drept „o victorie a terorismului”.
Peste 350 de ziarişti au semnat o declaraţie online, prin care răspund editorilor. În Egipt, armata a preluat puterea în urmă cu 16 luni.
Într-o declaraţie emisă la 26 octombrie, cei mai mari editori de la 17 ziare de stat şi private au spus că se vor abţine să publice critici la adresa guvernului, pentru a sprijini lupta împotriva militanţilor extremişti. Ei au respins „încercările de a pune la îndoială instituţiile statului sau de a insulta armata sau poliţia sau sistemul judiciar, într-un fel care s-ar reflecta negativ asupra performanţei acestor instituţii”.
Apărută la câteva zile după ce avusese loc un atac soldat cu neobişnuit de multe victime, la un punct de verificare militar, declaraţia editorilor a instituit de facto cenzura oficială care se făcea deja simţită.
Declaraţia editorilor „nu face distincţie între combaterea terorismului şi iniţierea unui nou fascism”, arată jurnaliştii în răspunsul lor de duminică. Afirmând că presa egipteană a fost „scutul poporului” împotriva corupţiei şi tiraniei în timpul precedenţilor doi preşedinţi, Hosni Mubarak şi Mohamed Mursi, jurnaliştii au argumentat că sacrificarea libertăţii de exprimare reprezintă capitularea în faţa obiectivelor militanţilor extremişti.
Adriana Buzoianu
THE NEW YORK TIMES