Giganţii tehnologiei de felul Facebook şi Twitter au devenit „reţelele alternative de comandă şi control” ale teroriştilor şi criminalilor, dar „neagă” amploarea problemei, a spus noul şef al serviciului de spionaj britanic GCHQ. Robert Hannigan a spus că teroriştii Statului Islamic din Siria şi Irak au „îmbrăţişat web-ul” şi îl folosesc pentru a intimida oamenii şi a inspira „posibili jihadişti” din lumea întreagă să li se alăture. El a îndemnat aceste companii să coopereze mai strâns cu serviciile de securitate, argumentând că a venit vremea ca ele să înţeleagă „unele adevăruri neplăcute” şi că confidenţialitatea nu este un „drept absolut”.
Comentariile făcute de şeful spionajului britanic reprezintă unele din cele mai tranşante critici adresate până acum giganţilor americani ai tehnologiei de către serviciile de securitate şi intervin pe fondul tensiunilor în creştere, apărute după scurgerile de informaţii făcute de avertizorul de conştiinţă Edward Snowden.
Într-un articol scris pentru Financial Times, dl Hannigan spune: „Înţeleg de ce au ele (companiile americane de tehnologie) o relaţie incomodă cu guvernele. Ele aspiră să fie canale neutre de transmitere a datelor şi să rămână în afara şi deasupra politicii. Dar, din ce în ce mai mult, serviciile lor nu doar găzduiesc materialul extremismului violent sau exploatării copiilor, ci sunt rute de facilitare a crimei şi terorismului”.
Dl Hannigan susţine că „agenţiile de informaţii ca GCHQ trebuie să intre în dezbaterea publică despre confidenţialitate… La a 25-a aniversare de la crearea spectaculoasă a world wide web, avem nevoie de un nou acord între guvernele democratice şi companiile IT, în domeniul protejării cetăţenilor noştri. Ar trebui să fie un acord cu rădăcini în valorile democratice pe care le împărtăşim. Aceasta înseamnă să vorbim despre unele adevăruri incomode. Mai bine să facem acest lucru acum, decât după o amplificare a violenţei”.
THE TELEGRAPH (Marea Britanie), 4 noiembrie 2014
Traducerea: Adriana Buzoianu