În timp ce marile puteri ale lumii, aflate într-o relaţie tot mai complicată, schiţează planuri economice, în Orientul Mijlociu frământările continuă, iar Europa, deşi nesigură, marchează o sărbătoare a speranţei. Iată succint principalele teme abordate în presa internaţională. The Guardian creionează tabloul de fundal al discuţiilor între America, Rusia şi China de la summitul Asia-Pacific de la Beijing. „Preşedintele Obama se va confrunta cu o prăpastie strategică tot mai mare, iar liderii chinezi l-ar putea pune în dificultate într-o serie de subiecte fierbinţi, inclusiv drepturile omului, securitatea cibernetică şi creşterea ambiţiilor teritoriale ale Chinei în sud şi est”. În plus, continuă ziarul britanic, „preşedintele chinez îl vede pe liderul de la Casa Albă ca marginalizat în propria ţară, mai ales după înfrângerea democraţilor în alegeri, şi slab în abordarea crizelor din Ucraina, Irak şi Siria”.
„Preşedintele Obama revine în Asia în timp ce Rusia se apropie mai mult de China, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru SUA şi Europa”, este de părere New York Times şi adaugă: „Îndepărtat de Occident din cauza Ucrainei, Putin încearcă să găsească un sprijin economic şi politic din dorinţa de a schimba ordinea internaţională prin formarea unei coaliţii împotriva a ceea ce, în opinia Moscovei şi Beijingului, ar înseamna aroganţa americană”. Concret, Russia Today menţionează semnarea mai multor acorduri între Rusia şi China privind livrările de gaz. Pe frontul luptelor deschise domină incertitudinea informaţiei, iar evoluţiile pot fi rapide. Publicaţiile internaţionale anunţă, fără să poată confirma, posibilitatea ca liderul grupării jihadiste ISIS să fi fost ucis. Un responsabil irakian, citat de la Libre Belgique, a declarat că vestea conform căreia Abu Bakr a fost omorât de raidurile coaliţiei la Mosul nu este sigură. În acelaşi timp, Russia Today precizează că şeful aşa-zisului califat islamic este grav rănit în urma unui atac aerian american asupra liderilor organizaţiei islamice extremiste.
Pe de altă parte, cu ocazia primei vizite în Fâşia Gaza în calitate de ministru de externe european, Federica Mogherini a reiterat obiectivul mandatului său: crearea unui stat palestinian, consemnează La Libre Belgique, în timp ce Il Sole24 consideră semnificativ faptul că diplomatul european a ales Israelul, Cisiordania şi Fâşia Gaza ca destinaţie a primei sale vizite în această calitate, chiar înainte de a merge în Ucraina. „Alegerea pe care a făcut-o demonstrează că se teme că o înrăutăţire a situaţiei, care ar putea amplifica fenomenul extremismul islamic”, conchide ziarul italian.
În Europa, foc de artificii. „De la sârmă ghimpată la baloane: 8.000 de lumini au strălucit de-a lungul zidului Berlinului, fostul traseu al morţii, pentru a lumina cerul la 25 ani după căderea acestuia”, titrează The Independent. Cancelarul german a adus un omagiu victimelor, reamintind totodată că „mulţi oameni au trebuit să sufere pentru ca zidul să se prăbuşească”, iar asta s-a întâmplat în toată Europa de Est, a subliniat Angela Merkel, citată de Le Monde. Cotidianul francez citează însă şi avertismentul fostului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care crede că „lumea este pe punctul de a începe un nou război rece”. „Să ne amintim că nu poate exista securitate în Europa fără parteneriatul ruso-german”, a mai precizat Gorbaciov. Însă Russia Today priveşte încă în urmă şi se întreabă, după 25 de ani de la căderea zidului Berlinului, cine a câştigat într-adevăr războiul rece. În ceea ce priveşte prezentul, „SUA consideră Rusia drept o ameninţare credibilă; prin urmare, Washingtonul a declanşat o campanie de demonizare a Moscovei”, mai scrie Russia Today. Totuşi, cancelarul german are o abordare optimistă, reţine La Libre Belgique. Ea adresează un mesaj de speranţă oamenilor din Ucraina, Siria, Irak şi din toate regiunile lumii în care libertatea şi drepturile omului sunt ameninţate sau chiar încălcate. Iar Jornal de Noticias subliniază că pe graniţa devenită acum luminoasă la Berlin mulţimea care a celebrat căderea cortinei de fier s-a reunit sub deviza „Curajul libertăţii”.
Iulia Lăpădat