Guvernul britanic a spus sâmbătă că va înfiinţa un fond suveran din veniturile obţinute din extracţia gazelor naturale din şisturi. Anunţul, care ar putea fi considerat prematur deoarece în viitorul apropiat nu se întrevede vreo producţie de gaze de şist, este un nou pas pe care îl face guvernul premierului David Cameron pentru a încuraja dezvoltarea industriei gazelor de şist şi a preîntâmpina opoziţia publică manifestată faţă de fracturarea hidraulică.
În condiţiile în care producţia de petrol şi gaze în Marea Nordului este în declin, guvernul britanic speră că formaţiunile şistoase vor atrage noi investiţii şi vor furniza noi surse de energie.
Petrolul şi gazele din şisturi au sporit foarte mult livrările de energie în Statele Unite, scăzând accentuat preţul gazelor pe plan intern şi ajutând la coborârea preţurilor mondiale ale petrolului. Dar industria petrolului şi gazului din şist prinde rădăcini mult mai lent în Europa.
În mare parte a Europei se manifestă rezistenţă în faţa fracturării, metoda prin care puţurile sunt injectate cu apă şi nisip pentru eliberarea petrolului şi gazelor captive. Franţa a interzis fracturarea, Germania a impus un moratorium şi opoziţia s-a înteţit şi uneori a întârziat explorarea şisturilor în ţări est-europene ca România şi Polonia.
(Sursa: The New York Times, SUA)