Robotul Philae, care a ajuns miercuri, pe suprafaţa unei comete aflate la 500 de milioane de kilometri distanţă de Pământ, ar putea rămâne, în următoarele ore, fără energie. Robotul a reuşit, însă, să transmită câteva imagini cu suprafaţa cometei.
Bateria de la bordul lui Philae este aproape epuizată, iar acesta urmează să depindă de panourile solare pentru alimentarea cu electricitate şi încărcarea acumulatorilor. Problema este că robotul ajuns într-o regiune umbrită. În aceste condiţii, cercetătorii de la Agenţia Spaţială Europeană au transmis comenzile pentru ca dispozitivul să înceapă forarea în nucleul cometei, în speranţa că el va reuşi să colecteze eşantioane de materie care să fie analizate de laboratorul de la bord. Manevra este, însă, una periculoasă, pentru că forţele implicate în procesul de forare l-ar putea destabiliza pe Philae, care se află pe o suprafaţă înclinată.
Plasarea robotului, de către sonda spaţială europeană Rosetta, pe suprafaţa unei comete, a constituit o premieră în istoria spaţială. Misiunea lui este de a preleva eşantioane ce vor oferi informaţii despre originile sistemului solar, precum şi despre apariţia apei şi a vieţii pe Pământ.