Sebastian Burduja este preşedinte de onoare şi membru fondator al Ligii Studenţilor Români în Străinătate. Succesul acestui prim proiect l-a încurajat să meargă mai departe. Doreşte ca prin acţiunile sale şi ale la fel de entuziaştilor săi colegi să contribuie la schimbarea profundă pe care o doreşte România. Ce înseamnă, mai exact, proiectul C.A.E.S.A.R.?
Fundaţia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) este o comunitate globală, un laborator de idei şi o platformă de acţiune civică pentru viitorul României. Misiunea noastră are astfel o triplă semnificaţie:
În primul rând, coagulăm comunitatea experţilor români din ţară şi de peste hotare în jurul a trei valori comune: responsabilitate, integritate şi excelenţă. Proiectul nostru asigură cadrul prin care tineri de mare perspectivă pot schimba idei şi îşi pot asuma proiecte alături de personalităţi consacrate ale societăţii româneşti.
În al doilea rând, C.A.E.S.A.R. contribuie la dezvoltarea României prin programe, proiecte şi soluţii de impact. Acţiunile noastre au la bază cunoştinţele şi experienţa acumulate de specialiştii noştri în universităţi, companii de top şi organizaţii internaţionale din întreaga lume.
În fine, C.A.E.S.A.R. dezvoltă în România o platformă proprie de acţiune civică la nivel local, regional şi naţional. De la firul ierbii, ideile noastre au potenţialul de a genera, pas cu pas, schimbarea pozitivă profundă pe care o dorim în România. Astfel, asigurăm modul prin care soluţiile C.A.E.S.A.R. nu rămân doar deziderate teoretice, ci sunt puse în practică cu consecvenţă.
De ce aţi ales să vă implicaţi? Cum aţi ajuns preşedintele acestei organizaţii?
C.A.E.S.A.R. s-a născut ca proiect al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). În calitate de Preşedinte fondator al LSRS, am gândit acest demers alături de colegii mei în urma Forumului România Jună, organizat în august 2011 cu sprijinul Băncii Naţionale a României. Evenimentul a reunit 300 de experţi români din întreaga lume şi a definit, în premieră, o viziune a tinerilor pentru dezvoltarea ţării în orizontul 2030, oferind un răspuns la întrebarea: care este rolul şi responsabilitatea generaţiei noastre în construcţia unui viitor mai bun pentru România? Ideile rezultate în urma Forumului au avut un ecou puternic, fiind adoptate de diverse organizaţii din societatea civilă şi din mediul politic. Asftel, am decis să creăm un cadru global permanent pentru reunirea tinerilor experţi care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea României, promovând totodată întoarcerea spre casă – dacă nu şi acasă – a capitalului uman românesc de peste hotare.
Care este secretul succesului dumneavoastră?
Crezul meu este simplu: „cui i s-a dat mult, i se va cere mult”. Sunt conştient că am avut şanse importante de la viaţă. Am crescut în România, într-o familie unită, cu valori clare, transmise din generaţie în generaţie. Am copilărit alături de prieteni de suflet, pe care, chiar de la mii de kilomteri distranţă, încă îi simt aproape în fiecare zi. M-au format dascăli de excepţie la şcolile pe care le-am urmat la Piatra Neamţ şi la Bucureşti. Am avut apoi şansa, după multă muncă şi sacrificii, să fiu admis la licenţă la Stanford University şi apoi la un program de dublu masterat la Harvard University. Am astăzi privilegiul de a lucra pentru o organizaţie internaţională în Washington D.C. şi de a sprijini de departe şi de aproape dezvoltarea României, într-o echipă de specialişti remarcabili. Nu în ultimul rând, am avut onoarea să construiesc, alături de peste 300 de voluntari din 50 de ţări, Liga Studenţilor Români din Străinătate, o organizaţie care şi-a probat din plin valoarea, prin fapte şi beneficii concrete pentru mii de tineri români. În prezent, visul la care lucrez în fiecare zi este întoarcerea în România. Îmi doresc să contribui în continuare la dezvoltarea ţării mele, după priceperea şi puterile mele. De ce în România? Pentru că pentru mine cele mai mari împliniri se leagă întotdeauna de un singur cuvânt: acasă.
Puteţi sintetiza trei proiecte de suflet?
Mi-e greu să aleg numai trei, însă aş îndruma cititorii către site-ul CAESAR (www.fundatiacaesar.ro) şi site-ul LSRS, unde exista o prezentare completă a rezultatelor din ultimii şase ani (http://www.lsrs.ro/prezentarea-organizatiei/). Revenind la trei proiecte CAESAR care-mi sunt dragi:
- (1) Seria de colocvii CAESAR pe teme de importanţă strategică pentru viitorul României: Consolidarea democratică în România – Participarea cetăţenească şi societatea civilă; Participarea României la Integrarea Europeană a Republicii Moldova; Mediu în România 2030 (Despăduriri, Inundaţii, Încălzire Globală); Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică; Turism în România 2030; Antreprenoriat cultural în ţară şi în diaspora.
- (2) Studiile de specialitate publicate atât ca parte a unor demersuri C.A.E.S.A.R., cât şi ca răspuns al unor solicitări din partea instituţiilor statului. Toate acestea pot fi consultate pe site-ul nostru: http://www.fundatiacaesar.ro/publicatii/policy-papers/. Totodată, furnizăm analize lunare a celor mai importante ştiri despre România şi regiunea noastră prin MeMo C.A.E.S.A.R. În fine, am publicat rezultatele a trei sondaje ale specialiştilor noştri, în momente importante din ultimii ani (de exemplu, cu ocazia protestelor împotriva exploatării de la Roşia Montană).
- (3) Campania „Cine votează contează”, un demers de mobilizare civică pentru alegerile prezidenţ Mesajele campaniei, venite din toate colţurile lumii, subliniază responsabilitatea pe care o avem, fiecare dintre noi, de a ne implica activ în construcţia unui viitor mai bun pentru România.
Puteţi dezvălui şi trei proiecte de viitor?
În primul rând, pregătim o platformă completă de politici publice în toate domeniile prioritare pentru dezvoltarea României, în orizontul de timp 2030. Platforma C.A.E.S.A.R. va include o strategie de dezvoltare a ţării noastre atât la nivel naţional, cât şi în plan regional şi local. Modelul de lucru va fi bazat pe consultări bottom-up, pornind de la firul ierbii prin grupuri locale de acţiune civică.
În al doilea rând, C.A.E.S.A.R. va lansa proiectul Juno, un grup restrâns de experţi, pe modelul JASON din S.U.A. Spre deosebire de grupele de expertiză tematică C.A.E.S.A.R, corpul de experţi Juno este multidisciplinar şi formulează recomandări de natură strategică, analize de risc, şi politici ce ţin de siguranţa naţională.
În fine, C.A.E.S.A.R. va iniţia şi promova mai multe iniţiative cetăţeneşti pentru consolidarea democraţiei din România, atât prin corectarea unor deficienţe din sistemul actual legislativ românesc, cât şi prin informarea adecvată a cetăţenilor cu privire la mecanismele de participare democratică şi modul în care putem, împreună, să generăm schimbarea profundă a României.
Reporter: Carmen Ionescu