Cetăţenii moldoveni sunt aşteptaţi la urne pe 30 noiembrie să-şi aleagă reprezentanţii în parlament. Votul este considerat important în condiţiile în care Republica Moldova a semnat Tratatul de Asociere cu UE şi a ales astfel să meargă pe un drum european. Despre beneficiile pe care le-ar putea avea ţara de pe urma aderării la UE s-a vorbit la Chişinău într-o reuniune care a adunat istorici de pe ambele maluri ale Prutului. Tinerii au fost familiarizaţi astfel cu abc-ul marii familii europene.
Reprezentanţi ai trei centre universitare din România, dar şi profesori universitari din Chişinău au dezbătut pe tema viitoarei aderării a Republicii Moldova la UE în cadrul conferinţei „Spre Europa”. În opinia lectorului Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, Radu Tompea, aventajele aderării la UE sunt multiple, dar pentru aceasta sunt necesare mai multe reforme: „Vrem ca tinerii să cunoască direct care sunt aceste valori. Este foarte important, pentru că tinerii vor desăvârşi acest parcurs care nu se va face bătând din palme. Este un parcurs greu, plin de dificultăţi dar rezultatele vor fi absolut benefice”.
Proiectul Moldova proeuropeană a inclus o serie de conferinţe şi mese rotunde dedicate parcursului european al Republicii Moldova. Acesta a fost organizat la Chişinău de Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi Facultate de Istorie şi Filosofie a Universităţii de stat din Moldova.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 noiembrie)