„Matinal” – Realizator: Gabriel Bassarabescu.
Realizator: Suntem alături de creatorul, îmi place mie să spun, acestui eveniment absolut fascinant, Tărgul Gaudeamus, care a împlinit 20 de ani, iar persoana care se află în spate, eminenţa cenuşie se numeşte Vladimir Epstein. Bună dimineaţa.
Vladimir Epstein: Bună dimineaţa tuturor. Nu mă mai umple de epitete din astea, că…
Realizator: Dle, este adevărat, nu este niciun fel de compliment.
Vladimir Epstein: Se adaugă la ‘inima, la motorul, la tatăl, mama’, în sfârşit, în toate felurile mi se spune.
Realizator: Hai să pornim abrupt, aşa. Aş vrea să ne spui câteva cuvinte despre interviul pe care o să-l auzim. Mihaela Helmis a avut bucuria de a-l avea alături pe dl Benoît Rutten, preşedintele de onoare al ediţiei. Cum a fost aleasă această personalitate? Cum aţi ajuns la domnia sa?
Vladimir Epstein: Este o decizie interesantă, după părerea mea, şi după ărerea mea, pentru că el, dl Benoît Rutten, este preşedintele GADIF – este o asociere a ambasadelor şi reprezentanţelor francofone din România. Ei bine, continuând tradiţia predecesorilor dumnealui, la reprezentaţa Valonia, s-a implicat excelent de bine şi de mult, şi de intens în viaţa Târgului Gaudeamus. Propun asta de ani de zile, deja. Ei bine, dl Benoît Rutten se află la sfârşitul mandatului în România; mi s-a părut un gest firesc să-i oferim, să-i propunem; dânsul a acceptat cu bucurie acest tip de privilegiu.
*
Realizator: Preşedintele de onoare al acestei ediţii, a XXI-a a Târgului Gaudeamus. Iată interviul pe care dl Rutten l-a acordat colegii noastre Mihaela Helmis.
Benoît Rutten: Mulţumesc foarte mult pentru invitaţia din această dimineaţă, în ultima zi a tărgului, un târg de carte de care eu personal sunt foarte mulţumit. În calitatea mea de preşedinte de onoare al Salonului de carte Gaudeamus am putut aprecia calitatea şi complexitatea acestui salon. Consider că acest târg de carte este o veritabilă sărbătoare, o sărbătoare a cărţii şi a culturii scrise şi acest lucru se vede prin tot ce s-a organizat în jurul cărţii, de asemenea, prin faptul că sunt foarte mulţi copii şi tineri prezenţi la târgul de carte, ceea ce este un lucru foarte bun şi, la fel cum vom vorbi imediat, sunt foarte mulţumit de toate activităţile pe care le-am putut organiza în aceste zile ale târgului, noi, în calitate de partener privilegiat GADIF.
Reporter: Suntem într-o vreme în care se spune că tot mai mult lume şi tinerii despre care vorbeaţi renunţă la scris şi la cultura scrisă. Ce semnificaţie suplimentară daţi acestei întâlniri în care, sigur, vorbim de un public specia, specializat, care ştie unde vine, ştie la ce să se aştepte?
Benoît Rutten: În ceea ce priveşte publicul, dacă privim câţi oameni au venit în aceste zile la târg putem spune că lupta dintre carte şi versiunea electronică a cărţilor ş.a.m.d., nu este deloc câştigată de informatică, ba, dimpotrivă şi acest lucru l-am putut vedea prin numeroasele activităţi pe care le-am organizat şi la care publicul a răspuns întotdeauna prezent: sesiuni de autografe, masa rotundă organizată ieri, „Femeile şi literatura”, numeroase lansări de carte, contacte ale scriitorilor, mai ales din Belgia şi din Franţa, cu diferiţi editori români în vederea unor viitoare traduceri. Toate acestea ne arată că încă odată cartea este foarte apreciată şi mult mai apreciată decât informatica.
Reporter: Un bun prilej să vă mulţumim pentru felul în care aţi făcut ca această ediţie să aibă un atât de pronunţat caracter internaţional şi de a-i invita pe ascultătorii noştri să vină la Pavilionul Central de la Romexpo, pentru că această ultimă zi este cu adevărat una în care maratonul continuă şi cultura scrisă, şi cultura vie este la ea acasă.
Benoît Rutten: Vă mulţumesc pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o mie şi GADIF – Grupului Ambasadorilor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone – şi îi invit pe ascultătorii dvs. să treacă şi astăzi pe la standul nostru, care are ca moto „Pe tărâmul literaturii francofone”./pvelisar
*
Realizator: Revenim alături de domnul Vladimir Epstein. Lume foarte multă în zilele ce s-au scurs. Sunt convins că şi astăzi, poate chiar va fi un vârf, ştim bine, în ultima zi sunt extrem de multe reduceri. Să le spunem celor ce ne aud, încă o dată, dacă pot să ajungă ar fi foarte important, pot pleca cu mult mai multe cărţi decât în mod obişnuit.
Vladimir Epstein: Corect. Hai să nu uităm nici un moment că aparţinem Europei şi e cazul să preluăm o modă extrem de interesantă. De câţiva ani buni s-a constatat statistic că în rândul cadourilor de Crăciun, locul întâi ca pondere, îl ocupă cărţile. Ce ziceţi de o ocazie de genul ăsta, stimaţi ascultători?
Realizator: Este un dar foarte frumos. La un moment dat era extrem de încântat profesorul Neagu Djuvara, spunea: domnule, am devenit un brand. Auzea lumea vorbind „Ce bine ar fi să ducem un Djuvara când ne ducem în vizită”. E tare frumos dacă s-a ajuns la aşa ceva. O carte, într-adevăr, poate fi un cadou excepţional. Domnule Epstein, îl avem alături de noi pe Alex Ştefănescu. Mie îmi place să mă joc pentru că suntem între prieteni aici în lumea cărţii şi am să spun că este un fel de bau-bau pentru scriitorii netalentaţi şi un mare şi un foarte iubit prieten pentru scriitorii talentaţi, criticul literaturii române contemporane.
Vladimir Epstein: O personalitate uriaşă. Şi eu mă simt ca în faţa unui bau-bau. Îl salut cu respect.
Realizator: Cu drag domnule Alex Ştefănescu. Bun venit. Nu avem rubrica noastră clasică, am avut o intrare specială acum în „Bună dimineaţa România”. Cum aţi întâlnit acest târg, cum îl consideraţi faţă de ediţiile trecute? Sunteţi un cunoscător al ofertei.
Alex Ştefănescu: Da. În primul rând vreau să-l salut pe domnul Epstein şi asta nu o zic din politeţe, ci cu entuziasm pentru modul cum funcţionează târgul. Este din nou un paradis al cărţii, nu sunt semne de oboseală, este o renaştere anuală a acestei manifestări care lasă ecouri în sufletul fiecărui vizitator. Eu m-am aflat în situaţia criticului literar care la fiecare ediţie este vânat de edituri şi de autori pentru că e nevoie să vorbească la lansări. Am vorbit la 12 lansări în două zile, vineri şi sâmbătă. Şi am făcut-o cu plăcere pentru că au fost evenimente editoriale importante.
Realizator: Ce aţi remarca, aşa, două trei titluri? Sigur că nu facem ierarhizări, dar totuşi ochiul specialistului pe ce a poposit?
Alex Ştefănescu: Domnul Basarabesscu în primul rând a fost îmbucurător faptul că la Târgul de Carte s-a lansat cartea preşedintelui recent ales al României, Klaus Iohannis, „Pas cu pas”, pentru că această asociere între politică şi lumea cărţilor după părerea mea este de bun augur. S-a văzut, de altfel, participarea entuziastă, chiar frenetică a publicului. Apoi, mi-a plăcut promptitudinea cu care editurile româneşti l-au prezentat pe laureatul Premiului Nobel de anul acesta pentru literatură, Patrick Modiano, şi am putut să citim mai multe dintre cărţile sale în traducere, în special „În cafeneaua tinereţii pierdute”, care este o carte celebră şi plină de farmec. Deci, sunt mulţi care se declară dezamăgiţi de alegerea lui ca laureat al premiului Nobel, dar dacă citim această carte ne dem seama că merita. Apoi am mai remarcat o tendinţă de a se obţine cărţi, de a te determina să scrii cărţi, vedete ale teatrului, ale filmului, ale televiziunii. Este şi o încercare a editurilor de a exploata într-un mod pozitiv popularitatea unor nume. Foarte mult mi-a plăcut lansarea unei cărţi de memorie a actorului Vladimir Găitan, o carte scrisă cu foarte multă căldură sufletească şi cu modestie şi care merită într-adevăr citită, pentru că are şi valoare literară. În domeniul cărţilor pentru copii a apărut un nou autor, Petre Crăciun, care va fi cândva la fel de cunoscut acest nume ca numele lui Petre Ispirescu. Scrie şi poveşti şi poezii pentru copii, care se citesc cu interes şi de către maturi, pentru că nu apare acea maimuţărire a stilului infantil care apare la alţi autori de literatură pentru copii./rpatulea/ilapadat
Apoi sunt ediţii critice serioase, în special la editurile, în mod surprinzător, din Republica Moldova, edituri care au aşa încă un cult al clasicilor şi de asemenea dicţionare, instrumente de lucru pentru cei care învaţă limbi străine. Practic ar trebui să câştigi la loto ca să cumperi tot ce ai vrea să cumperi de acolo.
Realizator: Da, foarte interesant. Şi zona romanelor poliţiste ştiu că este destul de bine reprezentată.
Alex Ştefănescu: Păi a apărut George Arion, care este numărul unu în romanul poliţist românesc, care a apărut nu numai cu cărţi noi, dar şi cu traduceri în Franţa. Deci trebuie spus că George Arion nu are succes în alte ţări, poate chiar mai mare decât în România, pentru că în România publicul îi asigură un succes discret citindu-i cărţile, dar criticii au anumite prejudecăţi şi nu scriu destul despre cărţile lui.
Realizator: Păi da, dar deja dacă a scris, nu, maestrul de faţă, deja întră în istoria genului. A făcut un lucru absolut curajos şi interesant George Arion, a scos acea editură, nu, bazată numai şi numai pe romane poliţiste. Este un lucru interesant în România.
Alex Ştefănescu: Da, da. Tocmani ca să relanseze genul şi un mare succes a avut în stăinătate cartea sa „Nesfârşita zi de luni” care este un thriller politic. Este vorba de un fel de conspiraţie internaţională pentru asasinarea regelui nostru. Bineînţeles că totul este ficţiune, dar este cartea scrisă foarte bine şi cu admiraţie faţă de regle nostru.
Realizator: Acum, este celebru totuşi, Alex Ştefănescu, şi pentru francheţea cu care spune lucrurile mai puţin plăcute. Ce nu a fost drag lui Alex Ştefănescu în cadrul acestui târg? Ce ar trebui, nu ştiu, o lipsă a unei anumite zone de literatură? Ce nu v-a plăcut?
Vladimir Epstein: Aştept cu maximum de interes. Aştept cu maximum de interes.
Realizator: Da, ia să vedem domnul Epstein ce ne spune. Ziceţi maestre!
Alex Ştefănescu: Deci, observaţiile mele se referă în primul rând la exteriorul târgului de carte, şi anume la modul cum sunt ţinute la distanţă maşinile, ca şi cum ar fi contamintae de gripa aviară. Deci sunt spaţii uriaşe, spaţii uriaşe în jurul acestui pavilion neocupate, stau libere şi oamenii nu ştiu ce să facă, oamenii în vârstă să parcurgă distanţe uriaşe pe jos. În interiorul târgului nu am nimic de reproşat. Editurile sunt ierarhizate în funcţie de importanţa lor în mod spontan, de la sine. S-a făcut o selecţie naturală şi cele importante ocupă locurile cele mai uşor accesibile, deci exact cum trebuie. Nu, nu este nimic de spus.
Realizator: O întrebare pentru accesibilitatea literaturii, domnule Alex Ştefănescu. Ştim bine că pe vremuri era celebra ‘Biliotecă pentru toţi’ care sub o formă sau alta supravieţuieşte, dar nu mai este acea ofertă de carte ieftină şi de bună calitate. Credeţi, în viitor, o posibila revenire, pentru că şansa celor ce nu au bani sau bucuria lor de a citi de multe ori este la fel sau poate chiar mai mare decât a celor cu mulţi bani?
Alex Ştefănescu: Vă spun părerea mea, care poate să pară a unui om de modă veche. Este foarte important ca statul să-şi asume aceasţă responsabilitate. Cărţile pentru publicul larg, pentru că au fost tentative, de exemplu, cum ştiţi, trustul „Adevărul” a lansat ediţii ieftine, anterior „Jurnalul naţional”, pe urmă chiar editura ‘Minerva’, care încă funcţionează, a făcut o asemenea tentativă, însă ar trebui instituţionalizată numai, cum să spun, sub egida statului român pentru că este o problemă de educaţie naţională. Adică nu este o chestie de capriciu sau o problemă de afaceri.
Realizator: Nu este business. De multe ori cartea este doar act de cultură. Aşa este, aveţi mare dreptate.
Alex Ştefănescu: Şi pentru că tot există nişte fonduri, deci nu trebuie suplimentate fondurile destinate culturii scrise. Există nişte fonduri în buget pentru aceasta. Ar trebui investite în relansarea colecţiei ‘Biblioteca pentru toţi’, care are la noi o tradiţie de la începutul secolului XX.
Realizator: Aşa este. Mulţumim tare mult maestre!/lazard/ilapadat
*
Realizator: Iată-ne şi la momentul în care ne luăm, cu bucurie dar şi cu un strop de nostalgie, la revedere de la domnul Epstein, pentru că mi-au spus mie, aşa, nişte voci din eter că aceasta este oarecum ediţia ce încheie activitatea dumneavoastră, 21 de ani absolut remarcabili în cadrul Târgului Gaudeamus. Totuşi, un pic de experienţă şi inima lui Vladimir Epstein va rămâne cu siguranţă alături de târg şi în continuare.
Vladimir Epstein: Acum aş vrea să fac o precizare extrem de necesară. Echipa Gaudeamus, care a…
Realizator: Merge înainte.
Vladimir Epstein: …stat alături de mine tot timpul în aceştin ani merge înainte şi este inregrată firesc în activităţile Centrului Cultural Media şi probabil că Târgul Gaudeamus va câştiga încă nişte trepte interesante în evoluţia lui.
Realizator: Cu siguranţă.
Vladimir Epstein: Eu sunt simpatizantul acestui târg oricând, oriunde, în orice moment.
Realizator: E un moment emoţionant pentru că e ca şi cum un copil îşi ia la revedere de la părintele său şi pleacă în viaţă, aşa, de unul singur. Sigur, se descurcă, dar e un moment special.
Vladimir Epstein: E în regulă. O să mergem înainte şi târgul sunt convins că va câştiga noi aplauze şi felicitări.
Realizator: Sigur că da. Radio România are 85 de ani, mergem pe 86 şi are o tradiţie absolut excepţională. Dar tocmai aceste personalităţi care au marcat evenimentele şi începând de astăzi şi Vladimir Epstein intră printre ele şi trebuie să le salutăm aşa cum se cuvine. Aşa că, iată, laşi o moştenire absolut fascinantă, un târg pe care toată lumea, toţi oamenii de cultură îl salută, nu numai în România, ci şi în Europa.
Vladimir Epstein: Mulţumesc frumos. E în regulă. Vizitaţi Târgul Gaudeamus. Încă e o zi.
Realizator: Reduceri, reduceri foarte mari astăzi. Am să mai spun, iată, mai am încă un nume. La ora 12:00 şi actorul Mihai Bisericanu, un alt apropiat al nostru, al celor de la Radio România are o dublă lansare. Va vorbi Olga Delia Mateescu. Sunt multe cărţi, aşa cum ne-a spus şi maestrul Alex Ştefănescu. Pentru copii cărţi de istorie, diverse romane, mai mult sau mai puţin romantice. Există şi literatură mai de sertar pe care de abia acum încet, încet oamenii o scot. Ce mai, e fascinantă oferta. Mergeţi în această ultimă zi la Târgul Gaudeamus, ediţia XXI. Mulţumim foarte mult, Vladimir Epstein, cu tot dragul, numai bine. Să ne auzim sănătoşi.
Vladimir Epstein: Mulţumesc. La revedere tuturor. Numai bine!
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 noiembrie