Arborele Margusa, folosit în medicina tradiţională indiană pentru tratarea a nenumărate afecţiuni, conţine vitamina C, tiamină, niacină, caroten, aminoacizi, calciu, fosfor, fier şi substanţe bioactive, precum nimbina, nimbinena, nonacosan. Acest arbore este cunoscut ca un extraordinar tratament în cazul diabetului zaharat, dar şi pentru proprietăţile lui antibacteriene şi antivirale, pentru eficacitate în tratamentul unor boli parazitare, dar şi pentru combaterea ulcerului gastric. Datorită efectelor stimulante, tonice, analgezice, emoliente şi laxative, lăstarii şi frunzele de Margusa îmbunătăţesc digestia, favorizează evacuarea gazelor intestinale, tratează ulceraţiile şi viroza Cow-Pox. Frunzele de Margusa sunt utilizate în combaterea infecţiilor intestinale şi a paraziţilor intestinali. Decoctul concentrat de frunze proaspete are efecte antiseptice, iar infuzia caldă este folosită ca factor revulsiv în entorse. Din seminţele acestui arbore se obţine un ulei de culoare verzui-gălbuie spre brun, cu un gust iute şi amar, care se foloseşte în dermatologie şi pentru diverse ulceraţii, precum şi în reumatologie, tratamentul hemoroizilor, otite, astm, afecţiuni odonto-orale şi gingivale.
(www.ecology.md – 22 noiembrie)