Alegeri, violenţe şi jocuri politice – acesta ar fi genul de evenimente ilustrat de presa internaţională, o presă care, după cum vom vedea, nu a dus lipsă de subiecte în acest sens.
„Duminică, tunisienii s-au prezentat la urne cu ocazia primelor alegeri prezidenţiale libere”, titrează cotidianul francez „Le Monde”. Ziarul subliniază că, la patru ani după căderea preşedintelui Ben Ali, alegerile prezidenţiale din Tunisia au încă o încărcătură simbolică întrucât, din 1956, anul independenţei sale şi până în 2011, Tunisia a avut doar doi preşedinţi”. „Spre deosebire de alegerile legislative din octombrie, la alegerile prezidenţiale de duminică, prezenţa la urne a fost timidă”, estimează ziarul tunisian „Akhbar Tounis”. Iar, într-un alt ziar tunisian, „Tunisia Daily”, un candidat „se teme ca ţara să nu cadă din nou în mâinile unui singur partid: ‘Actuala luptă implică în mod clar forţele revoluţionare şi fostul regim’, susţine el, citat de acelaşi ziar. Violenţele ce caracterizează însă o serie de ţări din lumea islamului nu au lipsit nici la sfârşitul săptămânii trecute.
‘Un atentator sinucigaş provoacă moartea a cel puţin 40 de oameni la un meci de volei disputat în provincia Paktika din estul Afganistanului”, relatează cotidianul „The” Guardian”. Ziarul estimează că „incidentul ar fi opera talibanilor” şi subliniază că, „dată fiind anunţata retragere a trupelor străine din Afganistan, talibanii şi-au înteţit atacurile”. Parcă prevăzând acest incident, „preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a hotărât să prelungească mandatul combatant al forţelor americane din Afganistan”, după cum informează ziarul american „The New York Times”. Mai mult, ziarul subliniază că „nu se ştie în ce măsură haosul din Irak va afecta planurile administraţiei pentru Afganistan” şi conchide: „americanii vor fi învăţat că este mai greu să pui capăt războaielor decât să le începi”. Cât despre finalizarea unui acord cu Iranul pe tema programului său nuclear, perspectivele sunt neclare şi, în cotidianul israelian „Ha’aretz”, „premierul Benjamin Netanyahu se arată îngrijorat de mersul tratativelor cu Iranul, afirmând că ‘niciun acord nu e mai bun decât unul rău'”. În vreme ce, în ziarul britanic „Financial Times”, o comentatoare avertizează că „eşecul unui acord nuclear va împinge Iranul în braţele Rusiei”.
În Europa, Portugalia este de această dată ţara zguduită de un scandal de corupţie. Publicaţia portugheză „Jornal de Noticias” informează că,”duminică, fostul premier, José Socrates, a revenit la tribunal pentru continuarea interogatoriului în cadrul unei anchete vizând suspiciuni de fraudă fiscală, spălare de bani şi corupţie”. Concluzionând, un alt ziar portughez, „Diario de Noticias”, observă că „există oameni care nu pot merge cu capul sus pe stradă, aceiaşi care pe vremuri priveau totul de sus”.
Alexandru Danga