Preţul petrolului a continuat să scadă astăzi la bursele din New York şi Singapore până la puţin peste 73 dolari barilul, după ce ieri a atins nivelul cel mai redus din ultimii patru ani. Şi la Londra, preţul a coborât sub 78 dolari barilul de petrol brut. Evoluţiile au loc în ajunul reuniunii de mâine de la Viena, unde miniştrii responsabili din ţările OPEC urmează să decidă dacă vor reduce sau nu producţia pentru a opri căderea dramatică a preţului.
Reprezentanţii celor 12 ţări exportatoare de petrol se întâlnesc la Viena pentru una dintre cele mai importante reuniuni ale organizaţiei din ultimii ani, iar agenţiile internaţionale de presă vorbesc deja despre diviziuni în sânul organizaţiei. OPEC produce aproape o treime din petrolul brut extras zilnic la nivel mondial, adică 30 milioane de baril pe zi, iar preţul barilului a scăzut cu 30 % în ultimele cinci luni, de la aproxiamtiv 100 de dolari la puţin peste 73 de dolari la bursele din NewYork şi Singapore şi la 77,74 de dolari pentru un baril la bursa din Londra.
Agenţiile reuters şi France Presse scriu că scăderea preţului la petrol s-a produs ca urmare a ofertei mari de petrol, deşi este obţinut de Statele Unite, iar pe de altă parte, din cauza cererii reduse pe pieţele mari consumatoare – Europa şi China – unde se înregistrează o creştere economică lentă, acum miniştrii responsabli ai domeniului din ţările exportatoare trebuie sa hotărască dacă vor continua cu aceeaşi producţie zilnică sau dacă vor reduce producţia pentru a ameliora preţul, a cărui scădere afectează serios bugetele respectivelor ţări. Este dificil de anticipat rezultatul reuniunii de la Viena, iar un responsabil OPEC, citat de Reuters, nu a exclus chiar o prelungire a discuţiilor, inclusiv vineri, dacă va trebui. Dintre cele 12 ţări exportatoare de petrol, doar Venezuela insistă deschis pentru o reducere a producţiei la nivelul întregii organizaţii. În schimb, ministrul iranian al petrolului, deşi a vorbi despre o piaţă mondială supra aprovizionată cu petrol, la sosirea la Viena a evitat să se pronunţe, spunând că trebuie luată o decizie la discuţiile comune ale celor 12 ţări.
Marii producători ai organizaţiei, însăşi în primul rând Arabia Saudită, nu vor o reducere a producţiei. Ministrul saudit a declarat, la sosirea la Viena, că piaţa petrolului se va stabiliza singură până la urmă. Nici Emiratele Arabe Unite nu vor o reducere a producţiei de petrol, iar ministrul de profil a declarat pentru Agenţia Reuters, că nu doar ţările OPEC trebuie să făcă eforturi pentru echlilibrarea pieţei petrolului şi că toate ţările producătoare din lume au un rol de jucat aici. La acest punct ţările OPEC par să aibă viziuni convergente. Ministrul iranian al petrolului a spus, că pentru a gestiona situaţia este nevoie şi de contribuţia ţărilor producătorare de petrol din afara organizaţiei. De altfel, au avut discuţii pe această temă între doi membri OPEC – Arabia Saudită şi Venezuela – şi două ţări mari producătoare care nu fac parte din organizaţie – Rusia şi Mexic – însă agenţiile internaţionale de presă au relatat că întâlnirea s-a încheiat fără rezultate concrete.
Agenţia Reuters scrie despre un război al preţurilor şi pentru dominaţie pe piaţa mondială şi îl citează pe ministrul iranian al petrolului, care a spus că mai mulţi membri OPEC sunt de părere că este timpul ca organizaţia să-şi apere locul pe piaţa petrolului. Aceeaşi agenţie apreciază, că, dacă OPEC şi-ar reduce unilatera producţia, ar pierde şi mai mult pe piaţă în fata producătorilor americani de petrol de şist.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI