Anunţul Rusiei că renunţă la proiectul gazoductului SouthStream arată necesitatea ca Uniunea Europeană să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu gaz. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedinta Comisiei Europene, Kristalina Gheorghieva, a cărei ţară, Bulgaria, a fost implicată în construcţia gazoductului. Poziţia Uniunii Europene rămâne aceeaşi: construcţia gazoductului trebuie să fie în conformitate cu legislaţia europeană.
Comisia Europeană anunţă că va discuta în continuare această evoluţie a peisajului energetic, fiind un bun motiv pentru Uniunea Europeană de a construi o uinune energetică printre priorităţile căreia se va număra şi securitatea aprovizionărilor. Reacţia survine la anunţul Rusiei de a renunţa la construcţia gazoductului SouthStream, un proiect al cărui cost era estimat la 40 de miliarde de dolari şi la care Bulgaria, ca stat membru, ar fi urmat să participe. Executivul comunitar precizează că nu va acorda nici o compensaţie Bulgariei care a cheltuit deja câteva milioane de euro pentru pregătirea proiectului.
În urmă cu câteva luni, executivul comunitar ameninţa Bulgaria cu posibile sancţiuni în cazul în care nu suspenda construcţia gazoductului SouthStream care ar fi transportat gazele ruseşti în Europa ocolind Ucraina. Bruxellesul a cerut în repetate rânduri ca Bulgaria să suspende activităţile legate de SouthStream până când disputele legale cu Gazprom urmau să fie rezolvate.