Miniştrii de externe din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice au decis să mobilizeze cinci fonduri pentru a întări instituţiile ucrainiene responsabile cu securitatea naţională. Fondurile vor fi gestionate de câte un stat membru iar România a anunţat, prin ministrul de externe Bogdan Aurescu, operaţionalizarea Fondului de Apărare Cibernetică. La Bruxelles miniştrii au decis şi punerea în aplicare a planului de intervenţie rapidă care va garanta că forţele Alianţei rămân pregătite şi capabile să răspundă ferm la provocările actuale şi viitoare ale Alianţei. Acesta va consolida capacitatea de apărare colectivă şi de gestionare a crizelor. Rusia violează în continuare reglementările internaţionale prin nerespectarea suveranităţii şi independenţei teritoriale ale Ucrainei. În acelaşi timp, miniştrii au decis cum să ajute Ucraina şi vor mobiliza cinci fonduri destinate consolidării securităţii acestei ţări. România a anunţat operaţionalizarea unuia dintre cele cinci.
Ministru de externe Bogdan Aurescu: „Am făcut eforturi în plan intern pentru a putea ca să anunţăm operaţionalizarea acelui fond de sprijin în domeniul apărării cibernetice pe care în România îl gestionează Serviciul Român de Informaţii, dar, sigur, Ministerul de Externe a lucrat împreună cu Serviciul Român de Informaţii, România fiind naţiune lider pe acest fond de sprijin”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Vom continua să lucrăm cu Moldova pentru a-i ajuta dacă au nevoie. Vrem să prevenim crizele înainte ca ele să apară. O forţă interimară cu un grad ridicat de reacţie va fi pusă în aplicare la începutul anului viitor şi la aceasta vor participa Germania, Olanda şi Norvegia”.