„Fragment „
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene şi euroasiatice, domnul Hoyt Yee, reiterează interesul Casei Albe pentru pacea şi stabilitatea Europei Centrale şi de Răsărit. Dialogul realizat de Doina Saiciuc începe cu răspunsul demnitarului american la întrebarea „Ce aşteaptă Administraţia Obama de la preşedintele ales al României, Klaus Iohannis?”
Hoyt Yee: Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu noul preşedinte, care înţeleg că vizitează SUA, şi felicităm poporul român pentru marea participare la vot, ca şi pentru mesajele trimise, pentru temele importante dezbătute într-o manieră foarte serioasă. Ceea ce noi înţelegem din aceste alegeri este că românii sunt foarte interesaţi într-un viitor mai prosper şi mai sigur şi dorim să lucrăm cu românii pentru ca aceasta să se întâmple. Salutăm atitudinea alegătorilor care vor o şi mai mare integrare euroatlantică şi relaţii mai strânse cu SUA, ceea ce ne dorim şi noi foarte mult. Suntem recunoscători pentru toate contribuţiile pe care România le aduce securităţii şi prosperităţii regionale şi, în general, securităţii şi prosperităţii Europei.
Reporter: Scutul antirachetă american din România ar trebui să înceapă, anul viitor, să fie operaţional. Este în calendar?
Hoyt Yee: Respectăm calendarul în cooperarea cu România şi cu alţi aliaţi NATO în ce priveşte măsurile de apărare pe care le luăm. Mai sunt multe de făcut pentru a ne asigura că avem cele mai actualizate echipamente şi cele mai pregătite forţe pentru acţiune, care să poată face faţă tuturor provocărilor, inclusiv celor mai noi provocări venite dinspre Est.
Reporter: Ştim, desigur, că scutul antirachetă nu vizează Rusia, dar Rusia este, totuşi, atât de agresivă faţă de un vecin al său.
Hoyt Yee: Scutul antirachetă nu are nimic de-a face cu Rusia, nu ţinteşte în niciun fel Rusia. Toate acţiunile noastre legate de ce se întâmplă în Ucraina nu sunt îndreptate împotriva nimănui, ci sunt menite să-i apere pe aliaţii care sunt afectaţi cel mai direct de orice potenţială ameninţare.
(Radio Romania Actualităţi – 4 decembrie)