Cartelul petrolului OPEC nu mai are aproape nici o relevanţă şi preţul ţiţeiului va scădea la 50 de dolari barilul în lunile următoare, în timp ce forţele pieţei îi scot din arenă pe cei mai slabi producători, avertizează Bank of America. Schimbările revoluţionare care se petrec în industria mondială a energiei vor duce la scăderea preţului gazului natural lichefiat (LNG), creând o sursă de gaz mult mai ieftin pentru Europa. Francisco Blanch, şeful departamentului materii prime al băncii, spune că OPEC este „efectiv dizolvată”, după ultima întrunire, când nu a reuşit să stabilizeze preţurile.
Piaţa liberă va stabili acum preţul petrolului, ducând la o nouă epocă de schimbări bruşte de preţ şi de tranzacţii dezorganizate, profitabile doar petrostatelor din Orientul Mijlociu cele mai bogate, precum Arabia Saudită. Dacă aşa vor sta lucrurile, membrii periferici mai slabi, precum Venezuela şi Nigeria, vor fi daţi pradă lupilor.
Pentru retragerea de pe piaţă a excesului de petrol de 1 milion de barili pe zi va fi nevoie de aproximativ şase luni – ţiţeiul american scăzând la 50 de dolari, apreciază Bank of America. Astfel se va crea începutul următoarei penurii. „Ne aşteptăm la o revenire destul de bruscă la nivelul de 80 de dolari sau chiar 90 de dolari, în a doua jumătate a anului viitor”, spune Sabine Schels, expertul în energie de la această bancă. Dna Schels a spus că piaţa globală pentru LNG se va „schimba drastic” în 2015, în condiţiile în care creşterea livrărilor din Australia va potenţa efectele globale ale succesului gazelor americane. Dacă previziunile sunt corecte, mareea de LNG ar putea avea efecte politice importante, acordând Europei o sursă de aprovizionare masivă care poate submina gazoductele din Rusia. UE are deja suficiente terminale LNG pentru a-şi acoperi majoritatea necesarului de gaz. Nu a putut folosi acest activ ca piesă în negocierile geostrategice cu Kremlinul din cauza livrărilor reduse de LNG, în cea mai mare parte trimise în Japonia şi Coreea. Peste vreo doi ani este posibil ca o mare parte a Europei să nu mai aibă nevoie de gazele ruseşti, estimează Bank of America, citată de ziarul britanic Telegraph.
THE TELEGRAPH – 10 decembrie