Între 11 şi 19 decembrie Televiziunea Română invită publicul meloman la un adevărat maraton muzical de cea mai bună calitate, care va cuprinde difuzări ale concertelor derulate pe durata ediţiei 2014 a singurului festival al orchestrelor radio din Europa, RadiRo, organizat de Radio România!
TVR2 şi TVR HD vor readuce în faţa publicului, în intervalul 11 – 19 decembrie, atmosfera şi emoţia unui festival unic în România şi în lume, care a devenit, deja de la a doua sa ediţie, un reper pe harta muzicală internaţională. Un documentar despre ediţia RadiRo 2014, cuprinzând incursiuni în culisele festivalului, interviuri cu soliştii şi dirijorii invitaţi şi fragmente din concerte, va fi difuzat de TVR 1 în perioada sărbătorilor de iarnă.
Organizat de Radio România, Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo a adus la Bucureşti, timp de o săptămână, în perioada 20 – 27 septembrie a. c., ansambluri simfonice radio de maximă referinţă din Europa, a căror evoluţie se confundă cu istoria radiofoniei europene: Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestre National de France şi, gazda evenimentului, Orchestra Naţională Radio.
Alături de orchestrele invitate au evoluat pe scena Sălii Radio 15 dirijori şi solişti de talie internaţională. Orchestrele invitate au cântat sub bagheta dirijorilor Joshua Weilerstein, dirijor asistent al Filarmonicii din New York, Cristian Mandeal, director de onoare RadiRo 2014, Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Ondrej Lenárd, dirijor – şef al Orchestrei Simfonice Radio din Praga, Stéphane Denève, dirijor – şef al Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart, Case Scaglione, dirijor asistent al Filarmonicii din New York şi Vassily Sinaisky, dirijor emerit al BBC Philharmonic, de al cărui nume se leagă relansarea orchestrei celebrului Teatru Balşoi din Moscova. În postură de solişti invitaţi ai concertelor RadiRo s-au aflat muzicienii Jonathan Biss, pianist multipremiat pentru performanţele sale muzicale, care a lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel sau Antonio Pappano, soprana Katarina Jovanović, cunoscută publicului pentru aparariţiile sale în spectacolele de operă şi concerte transmise de postul MEZZO, violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, pianistul Jan Simon, director al Orchestrei Simfonice Radio din Praga, pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, soprana Ruxandra Donose, care a lansat la RadiRo 2014 primul său album produs integral în România, alături de Orchestra Naţională Radio şi cunoscuţii violonişti Nikolaj Znaider, care cântă pe vioara legendarului Fritz Kreisler, şi Vadim Gluzman, un muzician cu o carieră în plină ascensiune în SUA şi Europa.
Peste 8.000 de spectatori au urmărit live concertele RadiRo la Sala Radio, care au fost transmise în direct pe calea undelor pe Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi în online streaming pe website-urile celor două posturi. De asemenea, concertul de deschidere al Festivalului, susţinut de Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, a fost transmis în direct de Televiziunea Română şi de Radiodifuziunea Finlandeză. Toate concertele festivalului au fost preluate de partenerii Radio România din European Broadcasting Union (EBU) şi Asia – Pacific Broadcasting Union (ABU), prin platformele comune de schimburi internaţionale de programe, fiind astfel accesibile unui public potenţial de miliarde de ascultători şi spectatori. Festivalul s-a bucurat de o excelentă expunere mediatică, iar postul de televiziune Euronews a difuzat, pe lângă ştiri şi spoturi de prezentare, un amplu reportaj în cunoscuta emisiune Le Mag.
Ediţia a treia a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo va avea loc în septembrie 2016.
RADOR – 11 decembrie