Revista americană „Time” a desemnat astăzi personalitatea anului 2014. Este o personalitate colectivă, care cuprinde persoanlul medical şi pe toţi cei care sunt implicaţi în combaterea epidemiei Ebola, în vestul Africii. În paralel, în ciuda progreselor şi a speranţelor că epidemia va fi oprită în cursul anului viitor, îngrijorările cresc în regiune din cauza recesiunii economice, estimată pentru anul viitor ca o consecinţă directă a epidemiei.
Ebola este un război şi un avertisment – scrie redactorul şef al revistei „Time”, Nancy Gibbs – în pagina electronică a publicaţiei, explicând că sistemul mondial de sănătate nu este atât de solid pentru a ne proteja de o boală infecţioasă. Tocmai ţinând cont de gravitatea situaţiei, cei care s-au dedicat salvării de vieţi omeneşti în ţările din vestul Africii au fost desemnaţi de revista „Time”, în mod colectiv: „Personalitatea anului 2014”, „pentru neobositele acte de curaj şi de compasiune, pentru că au dat lumii timp să ia măsuri de prevenire, pentru că şi-au asumat riscuri, au continuat, au făcut sacrificii şi au salvat vieţi” – aşa argumentează revista „Time” alegerea făcută. Un fapt cunoscut deja şi subliniat acum este că epidemia, care se transmite prin contactul direct cu pacienţii infectaţi cu virusul Ebola a afectat la un nivel fără precedent medicii şi asistente medicale şi a decimat o infrastructură de sănătate publică, şi aşa extrem de fragilă în ţările respective. De la începutul anului, epidemia de Ebola a făcut peste 6.000 de morţi din 17.800 de cazuri, în principal în Liberia, Sierra Leone şi Guineea.
Deşi numărul cazurilor de infecţie a scăzut, epidemia continuă să facă ravagii în special în regiunea de vest din Sierra Leone şi în nordul Guineii. Până acum s-au implicat pentrua ajuta regiunea mai multe organizaţii internaţionale, dar şi unele ţări, precum Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi China şi, de asemenea, Uniunea Europeană, atât prin statele membre, cât şi prin Comisia Europeană, suma totală a ajutorului dat de europeni fiind de peste 1 milion de euro. Previziunile cele mai optimiste vorbesc despre o oprire a epidemiei până la jumătatea anului viitor şi tot cam atunci ar putea apărea şi primele vaccinuri, care sunt acum testate de marile companii farmaceutice. Din punct de vedere economic, însă, anul 2015 va aduce recesiune pentur cele trei ţări, cele mai afectate din Africa de Vest, aşa cum au arătat previziunile recente ale Băncii Mondiale. Agenţia France Presse scrie că se profilează, de asemenea, o criză agricolă şi alimentară.
Datele Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură arată că în Sierra Leone, de exemplu, cel puţin 40% dintre agricultori şi-au abandonat terenurile sau au murit din cauza epidemiei de Ebola şi 90% din terenurile existente în zonele agricole nu au fost cultivate în acest an. De la începutul epidemiei, puterea de cumpărare a omului a scăzut cu 20% în Sierra Leone şi cu peste 25% în Liberia. Într-un reportaj din cele două tări, France Presse descrie o atmosferă dezolantă înainte de sărbători, cu magazine fără cumpărători, comercianţi disperaţi şi afişe despre pericolul Ebola, mai degrabă decât decoraţiuni de Crăciun.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 decembrie