Comisia Europeană intenţionează să combată evaziunea fiscală, să aprofundeze integrarea economică, să-şi revizuiască legislaţia privind organismele modificate genetic (OMG) şi să înfiinţeze un registru obligatoriu al lobby-ului, conform proiectului său de program de legiferare pentru 2015.
Programul activităţii pentru anul viitor conţine 23 de măsuri. În fruntea listei se plasează propunerea de constituire a Fondului European pentru Investiţii Strategice, care ar urma să pună la dispoziţia economiei 315 miliarde de euro în anii următori. Mai sunt vizate măsuri pentru a-i ajuta pe tineri să găsească locuri de muncă.
Eurostat a calculat că Produsul Naţional Brut polonez calculat pe cap de locuitor şi măsurat cu puterea de cumpărare a banului a crescut de la 66% în anul 2012 la 67% în 2013 faţă de media întregii Uniuni. Polonia este devansată de vecinii ei din sud.
Cel mai mare nivel PIB pe cap de locuitor au înregistrat: Cehia (82%), Slovenia (82%) şi Slovacia (75%). Un rezultat deloc rău au înregistrat şi locuitorii Lituaniei şi Estoniei – câte 73%.
Ţările din regiune cu un rezultat mai prost decât Polonia sunt: Ungaria (66%), Letonia (64%), Croaţia (61%), România (55%) şi Bulgaria (45%).
În mod tradiţional, cei mai bogaţi în Europa sunt locuitorii Luxemburgului, unde PIB-ul calculat pe cap de locuitor depăşeşte mult media în Europa – 257%. Un rezultat bun au înregistrat Olanda – 131% şi Irlanda cu 130%.
Rezultatul mediu în zona euro s-a ridicat la 107% din media pe ansamblul celor 28 de state ale Uniunii.
Producţia industrială în Uniunea Europeană (UE 28) a crescut cu 0,8% în octombrie 2014, comparativ cu luna similară din 2013, anunţă Eurostat.
În luna octombrie, cele mai mari creşteri în ritm anual ale producţiei industriale din UE au fost înregistrate în Irlanda (38,8%), România şi Slovenia, ambele cu câte 3,9%.
Conform Eurostat, creşterea producţiei industriale în UE a fost stimulată de majorarea producţiei de bunuri de uz curent (2,8%), bunuri de folosinţă îndelungată (1,8%), bunuri de capital (1,7%) şi bunuri intermediare (0,1%). Industria energetică a scăzut cu 2,0%.
În cazul României, producţia industrială a crescut cu 0,5% în octombrie 2014, comparativ cu luna precedentă. În ceea ce priveşte principalele economii din zona euro, producţia industrială a stagnat în Germania şi a scăzut în Franţa, Spania şi Italia.
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit în scădere, de la AA+ la AA, nota Franţei, cu perspectivă stabilă, din cauza derapajului bugetar. Fitch a apreciat ca slabe perspectivele economice ale ţării şi a afirmat că acestea influenţează negativ consolidarea finanţelor publice şi stabilizarea ponderii datoriei.
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor”s (S&P) a retrogradat ratingul suveran al Bulgariei la categoria junk (nerecomandată pentru investiţii), din cauza slăbiciunii sistemului bancar care a obligat Guvernul să intervină. Agenţia a revizuit în scădere, de la BBB minus la BB plus, cu perspectivă stabilă, ratingul Bulgariei, care este acum la acelaşi nivel cu cel al Indonezie şi al Polineziei Franceze. BBB minus era primul rating din categoria recomandat pentru investiţii.
Agenţiile de evaluare financiară Fitch Ratings şi Moody’s Investors Service atribuie Bulgariei un rating din categoria recomandat pentru investiţii.
Avansul PIB-ului Bulgariei va încetini anul viitor la 0,8%, de la 1,5% estimat pentru acest an, din cauza consumului scăzut şi a investiţiilor reduse, a anunţat ministerul de finanţe de la Sofia.
Ministerul olandez al afacerilor sociale a finalizat proiectul de lege destinat să împiedice companiile olandeze să-i remunereze inferior pe lucrătorii străini faţă de cei autohtoni, pentru acelaşi tip de muncă. Prin noua măsură, companiile olandeze sunt obligate să asigure remuneraţii egale pentru aceeaşi prestaţie, indiferent de provenienţa angajatului, şi în consecinţă nu mai pot concura neloial între ele.
Legislaţia prevede că lucrătorii care sunt subremuneraţi pot solicita diferenţa de salariu (faţă de lucrătorii olandezi angajaţi pentru acelaşi tip de muncă) de la angajator sau de la subcontractor. Dacă nu se obţin rezultatele scontate, ei se pot adresa la un nivel ierarhic superior.
Noua legislaţie prevede, de asemenea, ca plata să fie făcută prin transfer electronic şi ca toţi salariaţii să primească un fluturaş de salariu fără ambiguităţi.
Banca Europeană de Investiţii a acordat un împrumut de 100 de milioane de euro companiei energetice ungare MVM pentru a ajuta această firmă de stat să-şi implementeze programul de investiţii pentru perioada 2013-2018. MVM a precizat că acest credit va facilita modernizarea şi extinderea sistemului de transport al energiei electrice din Ungaria precum şi reconstrucţia facilităţilor subterane pentru stocarea gazelor naturale. Este al doilea acord de finanţare pe terme lung între BEI şi MVM, după cel în valoare de 150 de milioane de euro semnat în 2010.
MVM a anunţat că acţionarii săi, în principal guvernul ungar, au aprobat majorarea capitalului social cu 37,2 miliarde de forinţi (150 de milioane de dolari), care ar urma să se adauge creditului de 125 milioane de dolari oferit de BEI. MVM nu a informat de ce are nevoie de noi fonduri provenite din vânzarea de acţiuni, însă luna trecută compania ungară a făcut o ofertă pentru un pachet de 66% din acţiunile producătorului slovac de electricitate Slovenske Elektrarne (SE) deţinut de grupul italian Enel.
Polonia a intrat ieri în era trenurile de mare viteză prin punerea în serviciu a unui Pendolino, un tren produs de grupul francez Alstom la Savigliano în Italia.
Un ‘Intercity Premium’ plecat din Cracovia la ora 06,05 a ajuns în gara centrală din Vaşovia la ora 08,37, cu o jumătate de oră mai repede decât ar fi durat o călătorie cu trenurile expres tradiţionale care circulă pe această linie. Fiecare garnitură de tren Pendolino este compusă din şapte vagoane, care oferă 402 de locuri împărţite în două clase.
Acesta este rezultatul unui contract de 665 de milioane de euro semnat în 2011 de grupul Alstom şi operatorul feroviar polonez PKP Intercity privind livrare a 20 de trenuri Pendolino şi înfiinţarea unui atelier de întreţinere la Varşovia.
Una din ramele Pendolino a stabilit în 2013 recordul de viteză pe o linie de cale ferată din Polonia, 293 de kilometri. Însă trenul nu va putea rula la această viteză în Polonia în condiţiile în care doar pe unele tronsoane se poate rula cu 250 de kilometri pe oră, viteza sa maximă de croazieră.
Trenurile Pendolino poloneze au fost concepute şi fabricate în Italia, Franţa şi Belgia.
Cutii albe sau negre şi care se numesc „Nothing” (nimic ) reprezintă moda în materie de cadouri pentru Crăciunul din acest an în Marea Britanie.
În funcţie de model, preţul unei cutii de… nimic poate varia între 34 de euro, pentru modelul normal, şi 134 de euro, pentru modelul de lux. Un grup de designeri, care încearcă să promoveze spiritul filantropic, au fost cei care au conceput acest curios cadou, care s-a epuizat deja în versiunea sa normală.
Ineditul cadou vizează acele persoane care au de toate şi care ştiu să aprecieze acest lucru. Cutiile fac parte dintr-o campanie de strângere de fonduri pentru eradicarea sărăciei din lume.
Banca Naţională lansează în circuitul numismatic, un set de trei monede din aur, argint şi tombac cuprat şi o monedă din argint, dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea CEC Bank.
Monedele au valori nominale de 100 lei (aur), 10 lei (argint) şi 1 leu (tombac cuprat), sunt de formă rotundă cu diametre de 21 de milimetri (aur) şi 37 de milimetri (argint şi tombac cuprat), cu greutatea de 6,452 grame, 31,103 grame şi, respectiv, 23,5 grame.
Aversul monedei din aur redă portretul, semnătura şi numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inscripţia ROMANIA, anul de emisiune 2014, stema României şi valoarea nominală 100 LEI. Aversul monedei din argint redă portretul, semnătura şi numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inscripţia ROMANIA, anul de emisiune 2014, stema României şi valoarea nominală 10 LEI.
Aversul monedei din tombac cuprat redă portretul, semnătura şi numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inscripţia ROMANIA, anul de emisiune 2014, stema României şi valoarea nominală 1 LEU. Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din tombac cuprat), prezintă Palatul CEC din Bucureşti şi inscripţiile CEC BANK şi 150 ANI.
Tirajul pentru această emisiune este de: 150 de monede (din aur, argint şi tombac cuprat) şi 250 de bucăţi monede din argint. Preţurile de vânzare sunt: 1.915,00 lei/bucată, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare; 320,00 lei/bucată, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare.