Institutul Cultural Român de la Viena, împreună cu Ambasada României la Viena, organizează miercuri, 17 decembrie, la cinematograful Urania, evenimentul „După 25 de ani“, dedicat împlinirii unui sfert de secol de la căderea regimului comunist în România. De la ora 18.30 va fi proiectat filmul Recviem pentru Dominic în regia lui Robert Dornhelm. Proiecţia va fi urmată de la ora 20.00 de o discuţie cu publicul la care vor participa regizorul Robert Dornhelm, actriţa Mercedes Echerer şi jurnalista Gudrun Gutt.
Proiectul „După 25 de ani“ debutează la Viena şi continuă la Timişoara (19 decembrie) şi Bucureşti (22 decembrie), aducând în atenţia publicului, prin intermediul filmului Recviem pentru Dominic, evenimentele petrecute în România în decembrie 1989. Proiecţiile de la Viena şi Bucureşti vor fi urmate de dezbateri despre Revoluţia Română într-un context simbolic, oportun pentru analiza transformărilor prin care a trecut România şi pentru reflectare asupra prezentului şi viitorului acesteia.
Seria „După 25 de ani“ stimulează memoria colectivă pe un traseu de locuri şi date istorice reprezentative pentru evenimentele din România. Timişoara a fost primul oraş care s-a declarat liber pe 20 decembrie 1989, manifestările publice din centrul oraşului transformându-se într-o puternică mişcare anticomunistă. Ulterior, revoltele s-au mutat la Bucureşti. Aici, pe 22 decembrie, au avut loc cele mai sângeroase evenimente din timpul Revoluţiei.
Recviem pentru Dominic este povestea adevărată a lui Dominic Paraschiv, inginer la o fabrică din Timişoara, care a murit în timpul Revoluţiei de la Timişoara. Numit „măcelarul de la Timişoara“, el a fost împuşcat şi batjocorit, fiind acuzat pe nedrept de uciderea a 80 de oameni. Filmul cuprinde imagini filmate în timpul celor mai fierbinţi săptămâni din perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990. Recviem pentru Dominic a fost nominalizat la Globurile de Aur şi la Independent Spirit Awards pentru cel mai bun film străin. Filmul este produs de Norbert Blecha şi Terra Film Group. Din distribuţie fac parte Georg Hoffmann-Ostenhof, Georg Metzenrad, Felix Mitterer, Werner Prinz, Antonia Rados, August Schmölzer, Viktoria Schubert, Angelica Schütz şi Nikolas Vogel.
Robert Dornhelm reprezintă un simbol al evadării de sub regimul comunist, prin creaţia şi biografia sa. Născut la Timişoara, destinul l-a purtat din România în Austria şi SUA, unde cariera sa cinematografică a obţinut recunoaşterea internaţională. Evenimentul din 17 decembrie de la Viena oferă totodată prilejul întâlnirii cu regizorul Robert Dornhelm, chiar de ziua acestuia.
Mercedes Echerer s-a născut la Linz. Cariera ei artistică a început la Theater an der Wien după care au urmat colaborări cu Volkstheater din Viena, Theater in der Josefstadt, teatre alternative, participări la festivaluri naţionale şi internaţionale şi proiecte desfăşurate în industria de film şi televiziune. Printre altele a moderat emblematica emisiune ORF „Kunststücke“, „Prix Ars Electronica-Gala“ şi a găzduit emisiunea Ö1 „Café Sonntag“. Din 1999 până în 2004 a fost membru al Parlamentului European, în continuare înfiinţând o platformă pentru promovare artistică în Europa, intitulată EU XXL Film. În prezent lucrează ca artist independent.
Născută la Mediaş, Gudrun Gutt a urmat Facultatea de Germanistică şi Anglistică de la Bucureşti şi lucrează din anul 1980 la postul naţional de televiziune şi radio din Austria, ORF. Ca jurnalist în cadrul redacţiei de ştiri externe, Gudrun Gutt a fost responsabilă cu fostele state comuniste şi zona balcanică. La momentul Revoluţiei din Decembrie 1989 era singura persoană din redacţie vorbitoare de limba română, traducând colegilor ei evenimentele aflate în curs de desfăşurare. În afară de activitatea sa de la ORF, Gudrun Gutt este trainer în jurnalism, colaborator la filme documentare, moderator şi traducător.
Evenimentul de la Viena este realizat cu sprijinul al Asociaţiei Culturale „Musikforum Europa Arad“, al Forumului Cultural Austriac Bucureşti, al BCR, al Ligii Studenţilor Români din Străinătate – filiala Austria şi al Liliac – The Wine of Transylvania.
Institutul Cultural Român de la Viena
Argentinierstr. 39, 1040
Tel./fax: +431 319 10 81; office@rkiwien.at