2015 va fi Anul Internaţional al Luminii, la iniţiativa Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Detalii în interviul realizat de Doina Saiciuc, în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi cu preşedintele Societăţii Internaţionale pentru Ştiinţele Optice şi Fotonice de la NASA, doctor Philip Stall.
Reporter: Domnule preşedinte Stall, Naţiunile Unite au declarat anul 2015 Anul Internaţional al Luminii, sună chiar romantic. Este oare studiul asupra luminii punctul în care se pot întâlni poezia, filosofia cu ştiinţa?
Philip Stall: Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat anul 2015 An Internaţional al Luminii pentru a promova toate aspectele generării de lumină, de la industria iluminării la biologie şi arhitectură, de la fizică la filosofie. Este o linie foarte subţire între cei care gândim lumina în termeni fizici şi cei care o gândim în termeni filosofici şi religioşi.
Reporter: Spuneaţi într-un interviu că aţi fost menit să fiţi inginer în domeniul opticii, dar cred ca sunteţi şi un filosof.
Philip Stall: Cred vă aveţi dreptate.
Reporter: Ce veţi face pentru Anul Internaţional al Luminii?
Philip Stall: Sunt preşedintele celei mai mari Societăţi Internaţionale pentru Ştiinţe Optice şi Fotonice din lume. Societatea mea sprijină sistemul internaţional de zbor. Voi merge la Paris pe 20 şi 21 ianuarie pentru a participa la ceremonia inaugurală a Anului Internaţional al Luminii, organizez apoi un spectacol de laser în apropierea Muzeului de Artă din oraşul Bellingham, statul Washington unde avem sediul central. În pregătirea Anului Internaţional al Luminii m-am întâlnit în ultimii doi ani cu reprezentanţii ţărilor la Naţiunile Unite. Ţin minte de pildă că reprezentanta Mexicului a vrut să ştie care este relaţia dintre Anul Internaţional al Luminii şi religie. I-am spus că, timp de milenii, oamenii au contemplat rolul luminii în existenţa lor şi că multe religii au elemente de lumină în filosofia lor, de la creştinism, iudaism la religia hindu şi cea egipteană din Antichitate. Delegatul nigerian mi-a spus: „De ce să vorbim despre lumină când, de pildă, ţara mea are marea problemă a apei, a apei curate?” I-am răspuns că lumina este esenţială pentru a face apa curată. Folosirea ultravioletelor este una din primele metode la scară industrială de a curăţa apa şi a elimina microorganismele din ea. O ultimă întrebare la Naţiunile Unite mi-a venit de la reprezentantul societăţii Spinosa care m-a întrebat cum pot persoanele oarbe să fie ajutate de lumină?
Philip Stall: I-am spuns că poţi simţi lumina. Când ieşi într-o zi călduroasă afară poţi simţi lumina pentru că lumina este energie, lumina este căldură. Cercetătorii noştri lucrează pentru a obţine ochiul artificial. Într-o bună zi vom avea capacitatea să înlocuim ochiul biologic care şi-a pierdut vederea cu un ochi construit de noi, un ochi ingineresc.
Reporter: Logo-ul societăţii dumneavoastră este „Conectând minţile, avansând lumina”. Dumneavoastră înşivă sunteţi un mare avocat al promovării educaţiei în domeniul optic şi fotonic, ca şi în ce priveşte investiţiile în domeniu. De ce credeţi că educaţia în acest domeniu este atât de importantă?
Philip Stall: Recent, Academia Naţională de Ştiinţe a SUA a făcut un studiu asupra impactului economic al luminii şi tehnolgiilor sale. Ceea ce a identificat studiul a fost că o treime din economia SUA funcţionează datorită tehnologiilor luminii. O activitate economică de 1.000 de miliarde de dolari în SUA este bazată pe lumină şi tehnologiile luminii. Majoritatea avem smartphone, iPhone, BlackBerry. Aceste telefoane au 14 invenţii în ele bazate pe tehnologiile luminii. Computerele, laptop-urile nu ar exista fără aceste tehnologii. Becurile din ziua de astăzi sunt lumină digitală, automobilele moderne sunt construite pe baza folosirii laserului, medicina modernă nu ar putea exista fără tehnologia optică şi fotonică, folosim lumina pentru a monitoriza temperatura pacienţilor, folosim lumina pentru a monitoriza nivelul oxigenului în incubatoarele pentru bebeluşi, folosim diagnosticarea medicală prin tehnologii optice, folosim tehnologia laserului în lupta împotriva cancerului. Societatea mea are 18.000 de membri în întreaga lume, inclusiv în România, care vine cu o bună contribuţie. Avem 20 de studenţi români, avem 17 membri profesionali în România, dintre care doi au fost recunoscuţi ca membri de rang înalt. Societatea mea este despre conectarea comunităţilor în domeniu, iar profesioniştii sunt parte a comunităţii noastre.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 decembrie