Criza ostaticilor deţinuţi într-o cafenea din centru loraşului Sydney a luat sfârşit după ce poliţia australiană a luat cu asalt incinta. Trei persoane au fost ucise, inclusiv atacatorul, un refugiat iranian. Luminiţa Apostol are mai multe detalii:
Reporter: La capătul a 16 ore de incertitudini, poliţia antiteroristă din Sydney a intervenit în forţă asupra cafenelei unde erau ţinuţi ostaticii, iar ultimele ştiri transmise de agenţiile internaţionale de presă vorbesc despre trei morţi, între care atacatorul, aşa cum a comunicat poliţia australiană. Au mai fost şi şase răniţi, iar în total au fost 17 persoane ţinute ostatici. Cinci dintre ele reuşiseră să fugă în cursul zilei. Surse ale poliţiei, citate de presa australiană, spun că atacatorul este un refugiat iranian de 49 de ani care a devenit cunoscut pentru scrisorile de ameninţare trimise către familiile militarilor australieni morţi în Afganistan şi pentru care fusese condamnat. Refugiatul iranian a mai fost bănuit că ar fi fost părtaş la asasinarea fostei sale soţii şi a fost suspectat în mai multe cazuri de agresiune sexuală. Liderii religioşi musulmani dn Austraila au denunţat atacul.
AFP citează un expert în antiterorism şi un profesor univesitar din Sydney şi ambii au spus că autorul luării de ostatici pare să se fi inspirat din propaganda grupării ISIS ce i-a încurajat pe musulmani să acţioneze singuri în ţările occidentale, pentru că dacă ar organiza o reţea ar risca să fie prinşi de autorităţi. Temerile faţă de un atac terorist au crescut în Australia, care în luna septembrie a ridicat nivelul de alertă ca urmare a ameninţărilor grupărilor jihadiste, din cauza participării Australiei la coaliţia internaţională din Irak şi Siria împotriva grupării teroriste ISIS.
Autorităţile australiene se tem că numeroşi luptători ai grupării ISIS, cu paşaport australian, vor reveni în ţara de origine şi ar putea comite atentate teroriste. Chestiunea combatanţilor terorişti străini aflaţi în Siria şi în Irak alături de gruparea ISIS, a fost recunoscută drept o ameninţare în creştere pentru ţările de origine, la o conferinţă de două zile, începută astăzi în Maroc şi la care participă 40 de ţări. Participanţii îşi propun să-şi împărtăşească bunele practici în materie, care înseamnă prevenirea radicalizării anumitor persoane şi grupuri, ca şi reinserţia socială pentru combatanţii reîntorşi în ţările de origine.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂTI – 15 decembrie