Comisiile parlamentare de specialitate au adoptat astăzi bugetele pe anul viitor pentru mai multe instituţii, între care se numără Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea Constituţională a României.
Reprezentanţii celor două instituţii spun că sumele alocate sunt la limita suportabilităţii, dar nu au depus amendamente. Curtea Constituţională a primit 14,813 milioane de lei, cu 10% mai puţin decât anul acesta.
Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale: O problemă totuşi va fi. Aţi adoptat o lege sau este o ordonanţă, mi se pare, prin care vom fi obligaţi, începând de la 1 ianuarie, să plătim publicarea deciziilor. Noi am făcut o socoteală, ne ajung banii până prin martie. Dacă vreţi ca oamenii să cunoască legile, faceţi publicarea gratuită, obligaţi Monitorul Oficial să ţină pe site permanent legislaţia publicată, nu numai 10 zile, cum se întâmplă, şi accesul să fie gratuit.
Discuţii mai tensionate au fost însă în privinţa bugetului Consiliului Superior al Magistraturii, acolo unde reprezentanţii instituţiei solicitau majorarea sumelor pentru a gestiona problema unificării practicilor judiciare şi a formării profesionale pe acest segment. În timp ce opoziţia era de acord cu această suplimentare, puterea a suspendat dezbaterile generale din comisie, iar bugetul Consiliului Superior al Magistraturii a fost votat fără amendamente. În forma înaintată de guvern, a fost adoptat şi bugetul Autorităţii Electorale Permanente, deşi reprezentanţii instituţiei solicitau o suplimentare de fonduri. Tot astăzi, au mai fost avizate şi bugetele Ministerului de Interne şi al Avocatului Poporului.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -17 decembrie