Două proiecţii eveniment: Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu şi Videogramele unei revoluţii, în regia lui Andrei Ujică, vor încheia seria de documentare difuzate de Radio România Cultural pe siteul www.radioromaniacultural.ro, în cadrul proiectului Baricada Culturală, care marchează 25 de ani de la căderea comunismului în România şi în întreaga Europă de Est. Cele două proiecţii vor avea loc pe 22 şi 23 decembrie şi sunt posibile cu sprijinul Asociaţiei DocuArt, organizatorul Bucureşti Docuart Fest, festival dedicat exclusiv filmului documentar românesc.
Luni, 22 decembrie, de la ora 22:00, pe site-ul www.radioromaniacultural.ro va fi proiectat unul dintre cele mai premiate documentare româneşti din toate timpurile, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu de Andrei Ujică, apărut recent pe DVD, şi despre care Washington Post scria că este „un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rând trebuie să îl vadă”.
Inclus de publicaţia New York Times printre cele mai bune 20 de filme ale anului 2011, documentarul a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2010, fiind lansat în cinematografele din România câteva luni mai târziu. Filmul surprinde 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la dispariţia sa din 1989.
În 2011, la Gala Premiilor Radio România Cultural, regizorul Andrei Ujică a primit trofeul pentru cel mai bun film, prima distincţie primită în ţară de Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu.
Marţi, 23 decembrie, tot de la ora 22:00, Radio România Cultural, în parteneriat cu DocuArt, va difuza online Videogramele unei revoluţii, semnat de acelaşi Andrei Ujică. Documentarul reprezintă o analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul revoluţiei române din 1989. Timp de cinci zile, în decembrie 1989, în timpul înlăturarii guvernului lui Ceauşescu, demonstranţii au ocupat studioul televiziunii de stat şi au transmis revoluţia în direct. Producătorii de film Harun Farocki şi Andrei Ujica au concentrat 125 de ore de transmisiuni video, în această reconstituire cronologică a revoluţiei.
Andrei Ujică este scriitor, regizor de film şi profesor. Din 1981, locuieşte în Germania. A studiat literatura la Timişoara, la Bucureşti şi apoi la Heidelberg. În anii ’70, a colaborat cu Şerban Foarţă la compunerea versurilor pentru formaţia Phoenix. Din 2001, Andrei Ujică predă cinematografia la Universitatea Naţională din Karlsruhe, iar din 2002 este director al institutului pentru film ZKM.