Migraţia a contribuit la dezvoltarea economică, socială şi culturală a Uniunii Europene, declară comisarul Dimitris Avramopoulos

Migraţia a contribuit la dezvoltarea economică, socială şi culturală a Uniunii Europene, a declarat comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne, Dimitris Avramopoulos. El a mai precizat, în mesajul adresat astăzi, de Ziua internaţională a migranţilor, că migraţia legală în Uniunea Europeană a devenit un factor important în societate şi pe piaţa muncii.

Europa trece printr-o perioadă de criză economică, în care şomajul este foarte ridicat şi migraţia nu este prea bine văzută de populaţiile autohtone. „Cu toate acestea – spune comisarul european pentru migraţie – trebuie să găsim abordarea corectă a situaţiei, pentru a ne asigura că toată lumea beneficiază de impactul pozitiv al migraţiei”. Cel mai mare pericol în această perioadă, se arată în mesajul transmis cu ocazia Zilei internaţionale a migranţilor, este creşterea alarmantă a xenofobiei.

Alimentate de populiştii din Europa, percepţiile greşite create de retorica xenofobă ameninţă valorile fundamentale ale societăţilor noastre. Multe dintre statele membre ale Uniunii Europene se confruntă cu lipsa forţei de muncă bine calificate în domenii importante. Doar în această decadă, 2010-2020, populaţia europeană cuprinsă în limitele vârstei de muncă va scădea cu 15 milioane. Prin urmare, trebuie să găsim metode legale pentru a permite cetăţenilor din afara Uniunii Europene să vină aici la muncă sau la studii. Imigraţia trebuie să devină o parte integrantă a unei abordări mai cuprinzătoare, pentru a face faţă provocărilor pieţei muncii sau societăţii.

„Mai mult – spune comisarul Avramopoulos – migraţia legală şi politicile de integrare merg mână în mână cu eforturile de a proteja persoanele nevoiaşe şi de a gestiona migraţia ilegală”. Aceste eforturi trebuie să prezerve drepturile fundamentale ale migranţilor nu doar în statele în care se stabilesc, ci şi în cele de tranzit şi de origine. Comisia Europeană este determinată să creeze o politică eficientă, coerentă şi cuprinzătoare pentru asigurarea binelui comun al europenilor şi al migranţilor.

În acest scop, Comisia pentru migraţie şi afaceri interne va stabili o agendă europeană a migraţiilor, care va constitui obiectivul prioritar al anului 2015. Şi România se confruntă cu acest fenomen: peste 2,5 milioane de persoane lucrează legal în afara ţării; cei mai mulţi sunt în Italia, Spania şi Marea Britanie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 decembrie