Comunitatea de origine română a evreilor, a doua emigraţie ca mărime în Israel, se mândreşte cu rădăcinile ei. Organizaţia AMIR, din care fac parte mai multe asociaţii ale originarilor din România, Republica Moldova şi Bucovina ucraineană, au organizat cea mai mare întâlnire a evreilor români.
Reporter: Peste 700 de personalităţi: scriitori, ingineri, medici, cercetători, profesori universitari sau parte a structurilor de apărare din Israel, au participat la adunare.
-: Noi suntem veniţi aici din toate ţările. Au venit evrei din toate ţările şi fiecare societate are anturajul ei, dar suntem toţi împreună.
Rinel Enghelberg, preşedintele Asocieţiei Evreilor Emigranţi din Moineşti: Vrem să fim un pod de legătură între România şi Israel.
Iris Lackner: Un om care vine la evenimentul ăsta, când iese, este alt om. Ceva se schimbă. Mândria, îi creşte inima, îi creşte sufletul, aşa se deschide, că vede atâtea fapte.
Reporter: Fiecare a avut o poveste de spus, chiar dacă cele mai multe istorisiri au un început nu tocmai fericit, toţi îşi recunosc cu mândrie rădăcinile.
Uzi Arad, fost director Departamentul de Cercetări Strategice Mosad: Eu sunt aici pentru că însăşi familia mea a venit din România, tatăl meu a fost unul dintre liderii unei organizaţii evreieşti din timpul celui de-al Doilea Război Modial care a avut de suferit şi băgat de fascişti în închisoare.
Reporter: La eveniment au participat şi ambasadorul României la Tel Aviv şi deputatu Aurel Vainer, care au vorbit în faţa celor 700 de participanţi despre importanţa comunităţii evreieşti de origine română din Israel, dar şi despre dezvoltarea relaţiilor cu România.
Aurel Vainer: Pentru noi este foarte important să se aducă în atenţia israelienilor în general această contribuţie majoră a evreilor originari din România.
Reporter: În Israel trăiesc aproximativ 400.000 de evrei de origine română şi formează a doua comunitate de emigranţi ca mărime.
TVR 1 – 25 decembrie