Peste 600 000 de români îşi serbează astăzi onomastica. În prima zi a anului, creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Tăierea Împrejur a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare. Despre semnificaţia creştină a primei zile din an, ne spune mai multe Remus Rădulescu.
1 ianuarie este, din punct de vedere creştin, ziua în care pruncul născut în Betlehem şi-a primt numele. Conform tradiţiei iudaice, după opt zile de la naşterea sa, Iisus a fost tăiat împrejur, ca orice copil evreu de sex masculin. Acest ritual reprezintă împlinirea legământului încheiat de Dumnezeu cu poporul evreu, prin Avraam. Numele pe care l-a primit Fiul lui Dumnezeu făcut om, Iisus, înseamnă Mântuitorul, iar Hristos înseamnă Cel Uns. Tot astăzi este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare care a trăit în secolul al IV-lea şi a fost episcop în Cezareea, cetate din Asia Mică. Sfântul Vasile, în doar nouă ani cât a păstorit ca episcop, s-a dovedit un mare teolog şi un bun organizator al vieţii monahale şi al activităţii sociale în Biserică. Este primul episcop care a întemeiat spitale şi azile pentru ocrotirea celor săraci şi suferinzi.
Radio România Cultural şi Antena Satelor vor transmite în direct Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, începând cu ora 10.00.