Sinclair C5, unul dintre cele mai neobişnuite vehicule construite în Marea Britanie, a fost sărbătorit de National Motor Museum cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la lansare. Acest triciclu neobişnuit a stârnit imaginaţia englezilor atunci când a fost prezentat pentru prima oară, pe data de 10 ianuarie 1985, fiind privit atunci ca o alternativă ecologică la mijloacele clasice de transport, având propulsie electrică.
Sinclair C5 a fost inventat de Sir Clive Sinclair cu destinaţia de a transporta o persoană în aglomeraţia urbană. Comercializat sub sloganul „o nouă putere a transportului personal”, C5 avea un preţ de 399 lire sterline şi parcurgea cinci mile cu doar un penny reprezentând costul curentului folosit.
Poate că astăzi, Sinclair C5 ar fi fost bine primit, însă în anii `80 acest vehicul nu s-a bucurat de încrederea londonezilor. Era vulnerabil în cazul unui accident iar acumulatorul se încărcau greu şi asigura o autonomie de doar 20 mile. Pe timp rece, producătorul oferea un poncho impermeabil însă şi în acest caz şoferul avea de suferit.
Cu toate că Sir Clive Sinclair, se aştepta să vândă cel puţin 100.000 de unităţi, realitatea a fost alta: până în octombrie 1985 s-au construit doar 9.000, moment în care producţia îndrăzneţului triciclu a încetat.
Sinclair C5 utiliza atât propulsia electrică cât şi forţa umană, „şoferul” având ocazia să pedaleze ori de câte ori propulsia electrică înceta. Ghidonul amplasat între genunchii săi avea comenzile pentru direcţie, frânare şi acceleraţie. Caroseria era construită în colaborare cu Lotus Cars.
Motorul electric despre care se spunea că provine de la o maşină de spălat acţiona roata spate-stânga şi permitea atingerea unei viteze maxime de 25 km/h. Orice persoană mai mare de 14 ani putea să conducă acest vehicul fără permis.
Autor: Valentin Brădăţeanu
Foto: Newspress
Video: Youtube
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=l5N937V8ZOw[/youtube]