Ananasul (Ananas comosus) este un fruct comestibil cărnos, cu gust dulce-acrişor şi foarte aromat. Are numele comun atât al plantei tropicale cât şi al fructului. Conţine vitaminele A, B, B1. Fructele proaspete pot fi preparate sub formă de sucuri sau compoturi. Cristofor Columb este cel care a descoperit ananasul pe insula Guadelupa, în anul 1493. Fructul a ajuns în Europa abia în 1650. John Kidwell a introdus cultura de ananas din Hawaii şi astfel s-a început cultivarea acesteia la scară mare. Printre cei mai cunoscuţi şi influenţi producători de ananas a fost James Dole care s-a mutat în Hawaii şi a înfiinţat prima plantaţie în anul 1900. Dole a achiziţionat 24 ha de teren în 1901 şi ulterior suprafaţa fermei a crescut tot mai mult. După anul 2006, mai existau doar două marii companii de ananas în Hawai, respectiv Dole şi Maui. Cei mai mari producători de ananas sunt: Filipine – 2,2 milioane tone; Tailanda – 1,9 milioane tone; SUA (Hawai) şi Brazilia cu 1,4 milioane de tone. Cel mai important exportator de fructe proaspete de ananas este Costa Rica cu 322.000 de tone. Începând cu anul 2000, cele mai multe fructe proaspete de ananas care se găsesc în supermarket-urile din SUA şi Europa aparţin unui hibrid ce a fost omologat în Hawaii la începutul anilor 1970.
Ananasul este unul dintre fructele recomandate în dieta de slăbit. Este bogat în fibre şi micronutrienţi, ajută la protecţia organismului faţă de cancer şi prin dispersarea blocajelor sangvine, creşte protecţia la nivelul inimii. Fructele proaspete şi sucul de ananas sunt bogate în antioxidanţii care protejează organismului de radicalii liberi şi creşte imunitatea. Conţine enzime care dizolvă proteinele provenite din mâncare şi ajută la digestie. O cană plină cu bucăţi de ananas, crud, conţine doar 76 de calorii şi ţine de foame mult timp. Sucul de ananas este şi o sursă de vitamina C, ce ne ajută în cazuri de răceală. Extractul uscat de ananas are un conţinut bogat în bromelină, un amestec de enzime care accelerează metabolismul. Extractul se poate lua în timpul unei cure de slăbire, dar şi la terminarea ei, pentru a preveni îngrăşarea. La cumpărare se alege fructul cel mai gustos în funcţie de miros. Acesta trebuie să aibă o aromă tropicală, proaspătă. Pentru a ajunge la miez, se cojeşte cu atenţie coaja şi partea fibroasă, iar apoi fructele se taie în bucăţi. În magazinele din Asia găsim fructe deja curăţate, după o tehnică specială şi decorativă în acelaşi timp.
(www.ecology.md)