Economia SUA îşi revine în forţă, cea a Chinei va încetini, zona euro va introduce relaxarea cantitativă, India va trece peste pragul de creştere de 6% şi ritmul de creştere economică a Africii sub-sahariene va fi mai mare decât media globală, potrivit previziunilor avansate pentru 2015 de economiştii de la PwC.
Aportul Chinei va fi cel mai mare la creşterea globală în 2015. Însă, creşterea previzionată de 7,2% va fi cea mai mică din 1990, iar nivelul ridicat al îndatorării companiilor şi populaţiei aduce riscuri suplimentare, credeconomiştii de la PwC.
În ceea ce priveşte Rusia, PwC se aşteaptă ca PIB-ul să scadă în 2015 ca urmare a preţului scăzut al petrolului şi a sancţiunilor economice internaţionale.
Creşterea economică a Braziliei va fi lentă, scenariul PwC preconizând un avans de doar 1%.
De asemenea, economiştii se aşteaptă ca aportul combinat al economiilor BRIC la creşterea globală să fie în scădere pentru al doilea an consecutiv, fiind de aproximativ 33% din creşterea economică globală în 2015.
După o creştere de sub 6% începând cu 2012, 2015 va fi anul în care economia Indiei va înregistra un avans de 7%. Pe termen scurt, scăderea preţului petrolului probabil va impulsiona creşterea PIB, va diminua deficitul de cont curent al Indiei şi va contribui la reducerea inflaţiei. Pe termen mediu India va fi mai aproape de implementarea unor reforme structurale care să impulsioneze economia.
PIB-ul combinat al celor mai mari patru economii din Africa sub-sahariană (luând în considerare puterea de cumpărare) – Nigeria, Africa de Sud, Angola şi Etiopia – va depăşi rezultatele economice ale Italiei în 2015, măsurat la nivelul dolarului din 2013. Pentru afaceri, acesta este un semn al potenţialului de investiţii al regiunii.
Franţa nu mai este a cincea putere economică a lumii. A fost învinsă de Regatul Unit. Comisia Europeană a constatat că în 2014 venitul naţional al Marii Britanii a fost pentru prima dată din anul 2008 mai mare decât cel francez. În timp ce francezii au creat bunuri în valoare de 2,134 miliarde euro, britanicii au creat bunuri în valoare de 2,232 miliarde euro.
Ziarul „Le Figaro” atrage atenţia că rivalitatea dintre cele două ţări pentru întâietatea economică durează de sute de ani. Marea Britanie a fost superioară de la sfârşitul secolului XVIII până la criza petrolului din anul 1973. Apoi a învins din nou Franţa, dar în anul 2008 Parisul a egalat nivelul economic, când criza financiară a lovit mai puternic regatul decât republica.
Ritmul mult mai rapid de creştere economică în Insule (3% în anul 2014) decât în Franţa (0,4%) este efectul reformelor economice dure ale lui David Cameron, pe care Francois Hollande nu le-a făcut. Venitul naţional britanic calculat în euro s-a întărit şi graţie aprecierii (cu 5,5% anul trecut) a lirei în raport cu moneda europeană.
În sfârşit, inflaţia mai mare decât pe continent a fost în favoarea britanicilor.
Comisia Europeană (CE) a ieşit în întâmpinarea criticilor care sesizează lipsa de transparenţă în procesul de negociere dintre UE şi SUA, cel prin care se urmăreşte obţinerea unui acord de liber schimb şi investiţii (TTIP) şi a publicat propunerea sa de redactare a textului care se negociază, precum şi angajamentele pe care UE doreşte să le includă în acordul cu privire la chestiunile normative şi de reglementare.
Este prima oară când Bruxelles-ul divulgă propunerile legale specifice ale UE în cadrul negocierilor cu SUA. Documentele pe care CE le-a postat pe pagina sa web fac referire la anumite angajamente pe care cele 28 de state membre doresc să le asume SUA cu privire la subiecte legate de reglementări şi norme. Propunerile UE cuprind concurenţa, securitatea alimentară, normele sanitare şi fitosanitare, teme legate de taxele vamale, bariere tehnice în faţa comerţului – precum tarifele -, IMM-uri şi rezolvarea de dispute între guverne. În plus, a dat publicităţii documente în care explică concentrarea sa pe activităţi concrete precum ingineria, vehiculele şi dezvoltarea sustenabilă.
Acordul, a cărei negociere a început în iulie şi a întrunit deja şapte runde, pretinde să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume ( 50% din activitatea economică globală) şi să pună bazele unei referinţe mondiale odată cu armonizarea între reglementările europene şi cele nord-americane.
După ce şi-au vândut filialele locale şi au redus numărul obligaţiunilor greceşti deţinute, cele mai mari bănci europene au de înfruntat puţine riscuri din cauza Greciei, consideră JP Morgan Chase & Co. Şase bănci din Germania şi Franţa au acordat unor clienţi greci credite totalizând aproximativ 5 miliarde de euro. Potrivit raportului banca franceză Crédit Agricole SA (ACA) are cele mai mari credite, în valoare de 3,5 miliarde euro, majoritatea fiind acordate unor companii.
Investitorii se tem din nou de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi de prăbuşirea ei din cauza datoriilor, având în vedere că unii politicieni din ţară au promis să renunţe la măsurile de austeritate în cazul în care vor câştiga alegerile din această lună. Băncile se tem de o repetare a crizei datoriilor din 2011, când pieţele s-au agitat, iar temerile legate de Grecia s-au răsfrânt şi asupra altor state europene.
Fondurile primite de clienţii greci de la cele şase bănci sunt „foarte limitate”, reprezentând între 0,1% şi 0,9% din totalul creditelor contractate, iar cifra obligaţiunilor greceşti deţinute de ele este „imaterială”, a subliniat JPMorgan. În opinia firmei principalul risc, provocat de o eventuală ieşire a Greciei, rămâne impactul pe care un asemenea eveniment l-ar avea asupra periferiei UE, în special asupra Italiei.
Santander, cel mai mare grup bancar din zona euro, ia în considerare majorarea capitalului cu şapte miliarde de euro . Acţiunile Banco Santander au fost suspendate de la tranzacţionare la bursa de la Madrid, de către Autoritatea de reglementare a pieţei financiare din Spania. Activele Santander se ridică la 1.200 miliarde de euro (1.600 miliarde de dolari), iar operaţiunile de creditare se desfăşoară pe diverse pieţe – Marea Britanie, Brazilia, SUA, Polonia şi, bineânţeles, Spania. Santander este una dintre puţinele bănci europene care nu publică datele privind indicele de adecvare a capitalului, conform reglementărilor Basel III. La 30 septembrie, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al băncii spaniole era de 11,44%.
Preşedintele Ana Botin caută să întărească bilanţul băncii, după ce investitorii şi-au exprimat temerile privind nivelul capitalului, care ar fi mai redus faţă de alte instituţii rivale. În septembrie 2014, Ana Patricia Botin, în vârstă de 53 de ani, a devenit cea mai puternică femeie din sectorul bancar european, succedându-i tatălui ei, Emilio Botin, în funcţia de preşedinte al Banco Santander. Până atunci ea deţinuse funcţia de director general al subsidiarei Santander din Marea Britanie, fiind reprezentantul celei de-a patra generaţii din familie, care preia conducerea instituţiei. Ana Botin a studiat în Elveţia, SUA şi în Marea Britanie, vorbeşte cinci limbi străine şi a lucrat iniţial la J.P. Morgan.
Compania aeriană de transport australiană Qantas a fost considerată cea mai sigură din lume, potrivit unui raport al AirlineRatings.com. Qantas a fost desemnată cea mai sigură companie de transport şi cu cea mai mare experienţă. Qantas, care funcţionează de 95 de ani, a fost evidenţiată pentru „recordul extraordinar” în privinţa securităţii, situându-se pe primul loc în rândul a 449 de companii aeriene, printre care şi companii low-cost.
Raportul survine după un an deosebit de sumbru pentru transporturile aeriene, marcat de accidentele curselor MH370 şi MH17 ale Malaysian Airlines şi al cursei QZ8501 a AirAsia din aceeaşi Malaiezie. Totuşi, în ciuda numărului record de morţi (cel mai ridicat din ultimul deceniu), numărul accidentelor din 2014 a fost cel mai scăzut din toate timpurile.
21 de accidente aeriene mortale cu 986 de morţi – cifre mai ridicate decât media din ultimii 10 ani – este condamnabilă. Totuşi, companiile au transportat 3,3 miliarde de pasageri în 27 de milioane de curse, aminteşte raportul. Dacă ne uităm la situaţia de acum 50 de ani, atunci s-au înregistrat 87 de prăbuşiri, în care au murit 1.597 de oameni, într-o perioadă în care companiile transportau 141 de milioane de pasageri [pe an], 5% din cât transportă în prezent”, se poate citi în raport.
Printre cele zece companii aeriene cele mai sigure mai figurează Air New Zealand, British Airways, Cathay Pacific, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Lufthansa şi Singapore Airlines.
Indicele pentru acest an al „International Living” plasează Portugalia pe locul nouă în rândul celor mai bune ţări pentru pensionari, un progres de şase locuri faţă de clasamentul de anul trecut.
Indicele din 2015 are în frunte Ecuadorul şi cuprinde alte două ţări europene: Spania şi Malta, pe locurile 6, respectiv, 7.
Panama, Mexicul, Malaysia şi Costa Rica vin după Ecuador, iar Columbia şi Thailanda completează lista celor mai bune 10 ţări pentru pensionari.
Clasamentul, care cuprinde 25 de ţări, se bazează pe mai mulţi factori, cum ar fi domeniul imobiliar, costul vieţii, ospitalitatea, calitatea serviciilor de sănătate, infrastructura şi clima.
Argumentele în favoarea Portugaliei sunt preţurile mici, respectiv un cost al vieţii la fel de scăzut ca în cele mai dezvoltate ţări latino-americane, însă cu toate beneficiile vieţii europene, clima blândă, calitatea infrastructurii şi apropierea de Spania.