Banca Naţională a României a redus rata dobânzii de referinţă cu 25 de puncte de bază, miercuri, la un nivel record de 2,5 la sută. Măsura a venit pe fundalul intrării zonei euro în deflaţie, pentru prima dată în cinci ani, şi pe fondul prăbuşirii preţurilor petrolului. Reducerea este cea mai recentă după ce Banca Naţională a României a reluat ciclul reducerii ratei dobânzii, în luna august, urmând o scădere a ratei inflaţiei la 1,3 la sută, în luna noiembrie, comparativ cu o ţintă de 1,5 – 3,5 la sută. BNR a redus rata dobânzii de politică monetară cu 1 punct procentual, la şedinţele recente, ca răspuns la slăbirea încrederii consumatorilor şi a declinului preţului petrolului. Măsura de reducere a ratei dobânzii a venit în ziua în care s-a anunţat că preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,2 la sută până în decembrie – prima dată când preţurile au scăzut în eurozonă, în mai mult de cinci ani.
Banca Centrală Europeană este de aşteptat să răspundă la deflaţie cu un amplu program de cumpărare de obligaţiuni de stat, iar analiştii prognozează că va solicita noi reduceri la costurile îndatorării în Europa Centrală şi de Est. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, le-a declarat reporterilor de la Bucureşti că inflaţia va rămâne sub 1,5 la sută”, cel puţin pentru câteva luni, şi a adăugat că banca a avut „o marjă semnificativă de manevră” asupra ratelor dobânzii. Randamentele titlurilor de stat româneşti, la nouă ani, care se mişcă în sens invers faţă de preţuri, au scăzut cu nouă puncte de bază, la 3,32 la sută, după această decizie. În ţara vecină Ungaria, randamentul obligaţiuni guvernamentale pe 10 ani a scăzut cu 10 puncte de bază, la 3,45 la sută, pe fondul speculaţiilor că Banca Naţională a Ungariei ar putea urma exemplul (BNR). Leul românesc a rămas la şedinţa de tranzacţionare de după-amiază la 4.497 de euro.
Deşi Isărescu a declarat că bazele monedei româneşti sunt puternice, el a sugerat precauţie privind instabilitatea din zona euro. „Suntem în mare pericol, chiar şi în România”, a spus el despre pericolele unui ieşiri a Greciei din zona euro. „Eu nu cred că se va întâmpla asta, dar noi ne pregătim instrumentele”. William Jackson, senior economist pentru pieţele emergente de la Capital Economics, estimează că inflaţia în România va scădea la 0,8 la sută, ducând la încă două reduceri ale ratei cu 25 puncte de bază, probabil în acest an. Dar el a remarcat că riscurile tot mai mari privind „Grexit” ar putea opri reduceri suplimentare. „Deşi Isărescu a părut optimist, Comitetul de politică monetară pare a fi fost speriat de ultimele evenimente din Grecia”, a scrie Jackson.
Autor: Andrew Byrne
FINANCIAL TIMES (Marea Britanie), 7 ianuarie 2015