„Deznodământ sângeros la Paris şi Dammartin”, concluzionează presa franceză în privinţa celor două luări de ostatici care au ţinut cu sufletul la gură comunitatea internaţională. În estul Parisului, bărbatul care a ucis joi o poliţistă iar ieri s-a baricadat într-un magazin luând cinci ostatici a fost împuşcat mortal de forţele de intervenţie. Patru ostatici şi-au pierdut viaţa iar alţi patru au fost răniţi grav, având nevoie de îngrijiri urgente, scrie „Le Point”. Cotidianul notează, citând surse apropiate poliţiei, că există bănuieli neconfirmate privind prezenţa unei a doua persoane implicate în luarea de ostatici. La periferia Parisului, un episod similar se încheie cu moartea atacatorilor. Fraţii Kouachi, care au ucis miercuri 12 oameni şi au rănit alţi 11 în atacul armat de la redacţia „Charlie Hebdo”, s-au refugiat într-o mică imprimerie în zona industrială a comunei Dammartin-en-Goelle şi au luat un ostatic. Potrivit cotidianului „Le Figaro”, într-o intervenţie aproape simultană cu cea din estul Parisului, forţele de ordine i-au ucis pe cei doi atacatori. „Cei doi, înarmaţi cu arme Kalaşnikov, au ieşit şi au deschis focul asupra echipelor de intervenţie, ceea ce a declanşat neutralizarea lor imediată”, notează „Le Point”, citând surse apropiate situaţiei.
Într-o reacţie imediată, mai multe personalităţi ale vieţii politice internaţionale au anunţat că vor participa mâine la un ceremonial în memoria victimelor. „The Guardian” scrie că premierul Marii Britanii, David Cameron, a postat pe Twitter un mesaj în care confirmă „că a acceptat invitaţia preşedintelui Hollande de a participa la Marşul Unităţii”. Mesaje similare au transmis deja şi premierul spaniol Mariano Rajoy şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. De altfel, acesta din urmă a anunţat că summitul Uniunii Europene din 12 februarie de la Bruxelles va fi consacrat luptei împotriva terorismului, scrie „EUObserver”. După ce directorul serviciului britanic de informaţii interne a avertizat că un grup de militanţi Al Qaeda plănuiesc atentate care să provoace un număr mare de victime în Europa, serviciile secrete primesc promisiuni că le vor fi alocate sume suplimentare, scrie „The Independent” şi sugerează un plan al autorităţilor de a combate „lupii singuratici” ai terorismului.
Spaniolii de la „El Mundo” fac un profil al activistului radical şi ajung la concluzia că acesta este un „tânăr musulman introvertit şi influenţabil”. „Radicalizarea s-a produs în rândul tinerilor de a doua şi a treia generaţie care nu au reuşit să se integreze în ţară […] Fraţii Said şi Cherif Kouachi, suspectaţi de atentatul împotriva săptămânalului „Charlie Hebdo”, s-au născut la Paris şi sunt un exemplu clar al acestui eşec de integrare”, scrie „El Mundo”, citând un cercetător pe probleme de terorism.
Deşi mult diluat din cauza atacurilor din Franţa, subiectul crizei ucrainene continuă să se afle în atenţia presei internaţionale, care reţine aspecte legate de două întâlniri bilaterale la nivel înalt şi de situaţia din teren. După o vizită la Berlin, premierul ucrainean a declarat că Germania a dat un semnal clar că va sprijini suplimentar Ucraina. „În Germania, cancelarul Angela Merkel, în calitate de lider al unei ţări-cheie a UE, a dat un semnal clar că Ucraina nu este singură, că va primi ajutor şi că principala sarcină a Europei este să ajute Ucraina să îşi stabilizeze situaţia economică şi să restabilească pacea în ţară”, notează „Korrespondent”. Pe de altă parte, din „Rosbalt” aflăm că miniştrii de Externe din Germania şi Rusia au căzut de acord că se înregistrează o tendinţă pozitivă de ameliorare a situaţiei în ceea ce priveşte reglementarea conflictului intern prin asigurarea armistiţiului, continuarea procesului de efectuarea a schimbului de prizonieri şi soluţionarea problemelor umanitare în regiune. În teren însă, situaţia rămâne tensionată, după ce noi victime s-au înregistrat în rândul civililor la Doneţk. Potrivit primăriei din localitate, citată de publicaţia „Podrobnosti”, în urma confruntărilor armate, doi civili au fost ucişi şi alţi şapte au fost răniţi, există multe case distruse iar infrastructura de comunicaţii a oraşului este puternic afectată.
Florin Matei – Agenţia de Presă RADOR